Zima v Pekingu

Na poslední den v Pekingu jsme měli na výběr Summer palace, Mauzoleum Mao Ce-tunga, Olympijský park a/nebo doporučenou restauraci na náměstí Tiananmen. Zvolili jsme Summer Palace, poslední to z velkých atrakcí, a také letní sídlo císařů, kde se ulejvali z Pekingského vedra. Vyběhli jsme z hotelu, přeběhli mrazivých sto metrů, skočili na metro a uháněli až na konečnou trasy 10.
Když jsme po 45 minutách z metra vylezli, zjistili jsme, že nešlo o mrazivé počasí lokální, ale celo-pekingské. Odhadem tak 5 až 15 stupňů pod nulou a k tomu studený vítr. Při těch podmínkách nebyla už zima, ale všechny části těla vystavené větru bolely (tváře, abyste nemysleli, že jsme toho vystrkovali moc).



Po několikerém oběhnutí stanice metra zvenku a vyptání se na Summer palace jsme usoudili, že jelikož ten není nikde v dohledu, bude asi kus cesty daleko a že tu cestu ani pobyt tam bychom si moc neužili, přesněji získaný kulturní zážitek by asi nepřebil tu kosu. Byl zvolen alternativní plán - jedeme se kouknout na mumii Maa.
Kolem jedenácté jsme byli na stanici Qianmen a kráčeli k centru Tiananmen Sq, kde je Mausoleum. Bohužel jsme zjistili, že leckde zmiňované fronty na spatření milovaného čínského vůdce nejsou vymyšlené. Pravda, byla taky neděle, možná to bylo hlavně tím. Čekat v zástupu stovek lidí, na mrazu, se nám nechtělo stejně jako před chvílí, takže jsme se uchýlili k plánu C, který už nezahrnoval žádné externí aktivity.
Zkrátka a dobře, zalezli jsme do restaurace na tomhle náměstí. Restaurace nám byla doporučena v souvislosti s pekingskou kachnou, vyhlášeným to kulinářským jevem. Jméno podniku nevím, ale je na levé straně náměstí (na stejné jako národní museum) a je před ní velká figurka žluté kachny.
Před vlezením dovnitř jsme nevěděli dvě věci - jednak že restaurace je kachnama doslova posedlá, nic jiného v menu téměř nenajdete. Zadruhé, jde o podnik pro vyšší střední až nižší vyšší třídu, vypadá fajnově. To nám nevadilo, poslední den našeho pobytu v Číně a peněz jsme měli celkem dost. Zasedli jsme a po krátkém rozhodování jsme zavrhli dát specialitu - celou pečenou kachnu, kterou u stolu pak kuchař ořezává (mimochodem 200 yuan). Zvítězilo pár menších jídel, a nakonec jsme nelitovali. Kachnu jsme měli, bylo toho hodně a především, nebyla nám zima. Celkově se to dá hodnotit jako úspěšný den :)
Po obědě (zabral bezmála dvě hodiny) jsme se vydali na malé nákupy. Nákupní centrum v Yonganli, které jsem našel už předchozí den, bylo optimálním pro utracení zbytku peněz. Proběhli jsme skoro všechny patra (kromě luxusních šperků v nejvyšším poschodí) a nakonec odešli jen s dvěma sadami hůlek.
Zbytek odpoledne a večer jsme strávili v hotelu balení věcí, abychom měli klidné spaní před odletem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku