Potápění na Tulamben vrak

Snídaně objednaná předchozí večer měla sice asi deset minut zpoždění, ale dostali jsme ji a snědli včas, abychom v osm stáli před dive shopem. Během 15 minut jsme měli vybrané vybavení, spolu s dalším potápěčem Klausem a druhým instruktorem Samem naskákali do autobusu a Radka, majitelka obchodu, instruktorka a naše průvodkyně pro ten den, nás odvážela do vesnice Tulamben. Cesta vedla přes Candidasa, Tirta Gangga, až jsme přijeli k pláži, před nž leží v moři vrak americké nákladní lodi T. Liberty. Kolem pláže jsou potápěčské resorty, prý docela drahé.
Loď byla postavena v roce 1915 a byla potopena japonskou ponorkou během 2. světové války, v lednu 1942. Kapitán se ji snažil odvézt na opravu do přístavu, ale loď to nevydržela, proto najel na pobřeží a zachránil jak posádku, tak i náklad - kolejnice pro stavbu železnice.


Někdy v šedesátých letech s kvůli otřesům půdy či jiné katastrofě loď sesunula po písku a sklouzla pod vodu. Nyní leží cca 120 metrů dlouhý vrak v 5 - 35 metrech hloubky přibližně 40 metrů od pláže. Žádné vlny, žádný proud, loď obrostlá, prostě pohodička ponor.
Nebudu popisovat prkotiny - udělali jsme tam dva ponory, první kolem vraku, druhý přes a skrz, viděli jsme kotvu, dělo na přídi (vrak z války, měl děla dvě, jedno už je ale zarostlé a není vidět), leaf scorpion fish, nudibranch, shrimp (krevetky), clown fish, parrot fish, potato grouper, a mraky dalších rybek. Skvělé, místní vody jsou plné života, člověku až oči přecházejí.
Cesta zpátky byla stejnou trasou, jen jsme zastavili na pozdní oběd v Tirta Gangga, v podniku kterým nám doporučil Klaus. Báječná tomatová polévka za to fakt stála, stejně jako pozornost podniku v podobě araku, místní pálenky.
Po návratu do Padangbai jsme ještě hodinku nebo dvě seděli před obchodem a kecali, ale přišel čas a Gabče vytrávil oběd. Večeře v Puri Rai to spravila, dali jsme rybku (snapper), kterou jsme si pěkně čerstvě vybrali při příchodu. Ještě jsme zašli vyměnit peníze do směnárny nedaleko přístavu trajektu na Lombok, kde jsme dostali lepší kurz než na letišti.
Zbytek večera jsme prováleli v hotelu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku