Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku


město Györ, Maďarsko
Györ, Maďarsko
Cesta: Sereď, hradní zřícenina Beckov, vyhlídka Hlohovec - Springfield, Vel'ký Meder (Slovensko), lázeňské termální město Györ (Maďarsko)

Květnový, s trochou snahy, prodloužený víkend se přímo nabízel k tomu spáchat nějaký ten výlet. Cílem mělo být maďarské lázeňské město Györ s tím, že se ještě zastavíme na krátkou návštěvu u našich Slováků (bývalých spolubydlících z Austrálie...ale o tom jsem se již někde určitě zmiňovala). Ve čtvrtek jsme tedy vyrazili po krásné "rekonstruované" D1 směr Bratislava. První zádrhel přišel až při nákupu dálniční známky pro Slovensko, kde ani přímo na hranicích nešlo zaplatit kartou. Ale zbytek cesty až do Seredi probíhal bez problémů.



Lukáš s Martinou nás přivítali velmi stylově, marhulovicí a chlebem se solí. Marhulovice byla super, ale k chlebu jsem si raději dala kapustnici (tradiční slovenská polévka se zelím a spoustou masa). Chvilku po nás dorazilo ještě další překvapení v podobě našich sousedů z Austrálie (Rockdalu), kteří se také po pár letech života v Sydney rozhodli usadit v Bratislavě. Zbytek dne už poté probíhal ve stylu popíjení, žraní a vyprávění. K večeru jsme úspěšně ztrestali marhulovici a přešli na slivovici a po odjezdu Dady s Vanem (prý musí v pátek do práce) měl ještě Lukáš nápad, že zajdeme na čapáka (prý to znamená po slovensky nebo spíše sereďsky čepované pivo). Zbytek už mám trochu rozmlžený.

Hradní zřícena Beckov, vyhlídka Hlohovec - Springfield


hrad Beckov
Hrad Beckov
Páteční ráno a dopoledne jsem musela věnovat rekonvalescenci, ale zmrzlina v kombinaci s Vineou mě postavila na nohy. Původní plán, že se v pátek přesuneme do Maďarska, přebil návrh prozkoumat okolí Seredi a do Györu vyrazíme společně až v sobotu. Odpoledne jsme tedy vypravili na hrad Beckov - poměrně zachovalá a částečně rekonstruovaná zřícenina na malém kopci nabízející opravdu pěkné výhledy do okolí. Cestou zpátky jsme si ještě nemohli nechat ujít vyhlídku u města Hlohovec, označovanou též jako Springfield. Na upravené kopci se vám opravdu naskytne neskutečný výhled na ne příliš pěkné město se sídlišti a průmyslovými areály, kterému v pozadí dominuje jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice.
Večer jsme strávili v Seredi s naši oblíbenou cikánskou (Cigánská pečienka), což je něco jako hamburger, ale místo mletého masa se tam dává pečená vepřová krkovička, a sledováním hokeje. Hrál se totiž první zápas mistrovství světa mezi Českou republikou a Slovenskem...a to jsme si přece nemohli nechat ujít. Naštěstí jsme vyhráli, ale bylo to o prsa.

Lázeňské město Györ


uličky města Györ, Maďarsko
Györ, Maďarsko
V sobotu umístili Slováci své dítko k prarodičům a společně a konečně jsme vyrazili na to plánované Maďarsko. Lukáš sice stále tvrdil, že Maďarsko už prakticky začíná ve vedlejším městě, ale my jsme zkusili pro jistotu překročit i státní hranice. Město Györ (česky a slovensky Ráb) je fakt kousek za nimi. Honosí se upraveným barokním centrem se spoustou pěších promenád. Samozřejmě jsme si hned vytipovali jednu cukrárnu na pěší zóně, které prostě nešlo odolat a dali si tam později naprosto úžasné zákusky. Také jsem pod vlivem okolí dostala chuť na langoše, ale bohužel jsme je nikde nenašli nebo už měli zavřeno, takže jsme nepohrdli ani perkeltem a gulášovou polévkou. Jídlo a ceny byli vcelku dobré. Jediné, co nás zarazilo, byla obsluha, která se nechovala úplně proturisticky. Hlavní asi bylo, že si nás moc nevšímali nebo nechtěli a také, že zjevně rozuměli slovensky i anglicky, ale odpovídali zásadně maďarsky...i když vlastně nevím, jestli nám odpovídali nebo si z nás dělali srandu.

Termální koupaliště Vel'ký Meder


Na vykoupání se v termálech jsme nakonec popojeli na Slovensko do města...teda spíš vesnice Veľký Meder. Chtěli jsme se totiž dostat dovnitř všichni a po zkušenosti v restauraci jsme měli obavu vysvětlovat Maďarům, že Martinka se vzhledem ke svému pokročilému těhotenství koupat nemůže a tudíž není nutné za ní platit vstup, což na Slovensku bez problému klaplo. Takže jsme ji odložili do stínu s knihou a vrhli se do 38stupňové vody. Bylo to super, na sluníčku mi dokonce bylo i dost teplo. Zkusili jsme také dva místní tobogány, ale jízda byla vcelku nuda. Kromě dvou termálních polokrytých bazénů byly otevřeny ještě dva venkovní plavecké bazény, velký dětský bazén z různými atrakcemi a krytý plavecký bazén. Jinak všude je spousta místa k odpočinku a nespočet stánku s občerstvením. Po zběžném monitoringu jsem ohodnotila ceny na dost příznivé.

Vytouženého langoše jsem si dala až večer v Seredi. Mají tam obchod, kde dělají jen langoše. Kluci si dali se sýrem a zakysanou smetanou, já s tatarkou a šunkou a Martinka si přála jen samotný...to nechápu:-). Všechny byli moc dobré, ale později jsem trochu zalitovala, že jsem si přece jenom nedala raději cikánskou...kdo ví, kdy se k ni zase dostanu a navíc maso je maso. Večer jsme tradičně strávili u hokeje a v neděli už konečně odjeli. Musím uznat, že z původně plánované návštěvy u Slováku jen na pár hodiny, se vyklubal velmi příjemný víkend, který určitě stál za to. Doufám, že slovenskou pohostinnost budeme moci brzo oplatit.

Na závěr pár zajímavostí z původního plánu:

Györ - město je vcelku velké, kolem 100 tis. obyvatel, takže má, co nabídnout. Navíc musím uznat, že působí vcelku malebně. Dá se zde určitě pohodlně strávit den až dva s návštěvou termálních lázní. Ohledně ubytování jsem před cestou kontrolovala booking.com, a i když šlo o téměř prodloužený víkend (čtvrtek 8.5. volno) bylo ještě dost ubytovacích kapacit s cenou kolem plus mínus 1000 Kč za noc (vč. snídaně a parkování), takže jsme ani nic nerezervovali dopředu, což se nakonec ukázalo jako dobrý nápad.

Vel'ký Meder - oproti Györu nemá kromě termálních koupališť nemá zas tak moc co nabídnout...aspoň z mého dojmu. Koupaliště je dobré, ale očekávala jsem asi více atrakcí pro dospělé, cena za 3hodinový vstup byla 7 euro.  

Cigánska pečienka - miluju ji, cena 1,9 euro. 
Recept: Vepřovou krkovičku nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme, posypeme mletým pepřem, můžeme i červenou paprikou, potřeme česnekem a hořčicí. Poté zalijeme mlékem a necháme odstát přes noc. Smažíme na sádle nebo oleji (2-3 minuty z každé strany), na konci můžeme podlít vodou a chvilku dusit. Podáváme s kyselou okurkou, cibulí a chlebem nebo v žemli. 

Komentáře

  1. My už jsme také byli v termálech v Maďarsku. Zkoušeli jsme je i na Slovenksu a v Maďarsku se mi líbilo víc :-) . Naposledy jsme byli v hotelu v Zalakaros a prošli jsme si i město, takže jsme si relax v termálech užili se vším všudy :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven