Great Ocean Road II.

Dneska jsme se opět probudili do zimy a zatažena...aspoň že nepršelo. Jelikož jsem nemohla dostat Jirku z postele, tím pádem i z auta...celý odjezd je trochu posunul. Z kempu jsme chteli hned zajet do Apollo Bay na snídani, ale do cesty se nám postavila vyhlídka Marriners Lookout. Zajeli jsme tedy nejprve na ni. Po zaparkování a malém výstupu na kopec se nám naskytl opravdu pěkný výhled na celé město s pobřežím a kempem. Chvilku jsme se kochali a pak konečně vyrazili na snidani.
Vzhledem k tomu, že čas se spíše blížil k obědu, zvolili jsme rychlé občerstvení s rybou a hamburgerem (ani jedno nechutnalo nijak skvěle, ale zasytilo to). Pak jsme se vydali na cestu a hlavní atrakce Great Ocean road .



Jako prvni byla menší zajížďka na maják na Cape Otway ...prý nejstarší v Austrálii. Opět jsme potkali pár koal, které se povalovaly na stromech kolem silnice. K samotnému majáku byla ještě přidružena stará telegrafní stanice spojující ve své době jih Austrálie s Velkou Británií a meteorologická stanice (ta je v současné době ještě stále v užívání...telegraf už samozřejmě ne). Na samotný maják se dalo vystoupat a bylo tam pěkně větrno, možná víc než by se nám líbilo. První výstup na ochoz nás stál mapu, takže před druhým byly všechny další neupevněné věci...jako brýle a klíčky od auta...přemístěny do bezpečné brašny a my si mohli užívat výhled na oceán.
Odtud už naše kroky vedly k městu Port Campbell a největšímu turistickému lákadlu 12 apoštolům , z nichž je vidět tuším jen šest. Zastavili jsme u přeplněného parkoviště a skrz nehostinné počasí a davy turistů se procpali na vyhlídku. Několik skal zapíchaných kousek od pobřeží a modrý oceán...pohled vskutku pěkný...až na ty lidí, přes které si člověk ani nemohl naskytnutou parádu prohlédnout. Prošli jsme, co se dalo a raději vyrazili dále k Loch Ard Gorge . Zde už bylo lidí o poznaní méně...možná proto, že ne všude mohly dojed autobusy. Dostali jsme se opět na hlavní vyhlídku, poté k Blowhole a hřbitovu . Tato oblast bylo totiž pojmenována po ztroskotané lodi Loch Ard (někdy koncem 19.st.), na které zemřelo několik lidí. Jen pár těl byli schopni lidé vylovit z oceánu a těm je věnováno místo na hřitově. Většina těl bohužel uvízla v bouřlivých zátokách při pobřeží a nepodařilo se je pochovat.
Dále jsme věnovali pár chvíl dalším vyhlídkách jako The Arch ...velký oblouk...příjemné, že jsme tu byli úplně sami. London Bridge ...původně dva oblouky představující most a spojující ho s pevninou. Bohužel jeden z nich před pád lety spadnul do moře a při pádu snad dokonce uvízlo pár lidí na zachovaném oblouku.
Nakonec už značně vyčerpání se všech těch výhledů jsme si ještě neodpustili Bay of Island a Martyrs Bay . Následovalo jen pár fotek a vydali jsme se do Warrnambool na přespání. Našli jsme malý kemp kousek od centra a snažili se ubytovat. Po telefonu nám bylo řečeno, že máme někde zaparkovat a později se placení vyřeší. Tak jsme se tedy ubytovali a vyrazili sehnat něco k jídlu...měla jsem totiž už pár dnů nepřekonatelnou chuť na maso. Vyhrála Thajská restaurace a kari. Ten den už se po placení kempu nikdo neshaněl, takže jsme využili míst s elektrikou a strávili večer koukáním na filmy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku