Darwin - vedro a ještě větší vedro

Noc byla zatím asi nejhorší co se tepla týče. Sice jsem neměl v autě teploměr, ale tipuju, že by neklesl pod 30 stupňů. Zpocení jako potkani jsme se probudili už po šesté ráno (jsme tak nějak už zvyklí) a pomalu se vyhrabali k chystané prohlídce Darwinu. Ta začala asi po osmé, kdy jsme opustili kemp.
Během 10 minut jsme dojeli do centra, ačkoliv jsem ho málem přehlédl - žádné výškové budovy, žádné hromady obchodů, takové maloměsto od pohledu. Aby ne, je to ještě menší než Cairns, asi 70 tisíc obyvatel (podle Lonely Planet, nepočítali jsme je). Překvapivě jsme neviděli žádné davy Aboriginců jako v menších městečkách v Northern Territory.



Nejprve jsme si koupili pečivo k snídani, byl hlad. Stejně jako předchozí dny bylo taky vedro. Ne trochu vedro, hodně vedro, i dýchat je v tom teple namáhavé, o chození nemluvě. Šouravě jsme se vydali k moři, které jsme už drahně dní neviděli. Tentokrát ten pohled za to snad ani nestál. Vyšli jsme na ulici Esplanade do Bicentennial parku a sešli k známé Lameroo Beach, která se zbytky zdiva a bahnitým pobřežím připomíná spíš škaredý rybník než australskou pláž. Teda nebyla to až taková hrůza, jen my, zmlsaní sydneyskými plážemi, jsme trochu ohrnovali nos. Každopádně koupat se tu stejnak asi nedá kvůli žahavým box jellyfish, jejichž sezóna v říjnu začíná.
Vrátili jsme se tedy mezi budovy a dali si kafe. Hlavně kvůli tomu, že kavárna Gloria Jeans se nacházela uvnitř klimatizovaného nákupního centra. Poseděli jsme, vychladli o několik desítek stupňů, a pak pokračovali v prohlížení darwinských "památek". Nebylo toho moc, ruiny Old Town Hall (stará radnice), který zničil cyklon Tracy v roce 1974, kolem Supreme Court, Parliament House, vyhlídka na přístav, vchod do tunelu postaveného a nikdy nepoužitého jako sklad paliv (který jsme vynechali, přeci jen ty fotky až tak zajímavé asi nebudou), Government house, Lyons cottage (původně telegrafní stanice pro spojení s Británií), pamětní desky s významnými obyvateli Teritoria na Esplanade, St Mary Cathedral, Smith St mall (nákupní centrum), čínský chrám. Tím jsme nejspíš vyčerpali vše, co stálo za vidění.
Nakoupili jsme zásoby jídla, natankovali, na periferii zastavili v servisu Toshiba kvůli nefungující optické mechanice v mém notebooku, a časně odpoledne vyrazili na cestu zpět na jih. V podvečer po cca 300km jsme dojeli do Katherine a ubytovali se ve stejném kempu jako před pár dny. Bazén na ochlazení, večeře, praní prádla, sezení u počítače.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku