Náš první tropický ostrov - Taweva den druhý

Noc jsme přečkala v pohodě, ale raději jsem se nadopovala dostatečným množstvím pilulek, abych naše další cestování na lodi nějak přečkala. V hotelu jsme ještě zvládli snídani, kde jsem se poprvé na Fiji setkala s ananasem a vydali jsme se vyhlížet autobus do přístavu. Ten měl samozřejmě menší zpoždění, které odpovídalo Fiji času. Fijijané mají totiž svůj vlastní čas (fiji time), což je normální čas plus pár minut až půl hodina navrch. Takže, když měl autobus přijet podle jízdního řádu v pul osmé, přijel podle fiji času kolem osmé, což je pro místní obyvatele naprosto v pořádku. Přístav nás překvapil svým luxusem a chaosem. U odbavení jsme dostali na náš batoh jinou cedulku ostrova a resortu, takže jsme to tam museli obíhat a dozařizovat. Ale nakonec jsme se šťastně nalodili na náš žlutej katamarán Yasawa Flier II a zabrali si místa venku v chládku.



Cesta na náš první ostrov trvala asi 4 hodiny a byla to vlastně poslední zastávka lodi, takže jsme si mohli v klidu prohlédnout ostatní ostrovy. Hned první ostrov mimo přístav (South Sea Island) byl jeden z nejmenším na naší cestě. Je na něm jen pár budov a dá se obejít za pár minut. Další zastávky byli u také poměrně malých ostrovů Bounty, Treasure a Beachcomber (nazývaný Party ostrov), které patří do luxusnější skupiny ostrovů Mamanucas. Potom naše loď stavěla u skupiny ostrovů kolem Waya, dále jsme potkali jedno z našich pobytových míst, loď Wanna Taki. A od ostrovů kolem Navity už jsme zamířili k cíli našeho putování, ostrovu Tawava. Náš katamarán zastavil uprostřed několika ostrovů a hned se k němu začali stahovat malé lodě z resortů. Z našeho resortu Coral view přijely dvě lodě, ale vzhledem k tomu, že jsme tam jeli jen my dva a jedna Kanaďanka, tak to bylo více než dost. U ostrovů většinou nejsou žádná mola, tak jsme museli kousek vodou, abychom se dostali na pláž, kde nás vítali zaměstnanci resortu. Zazpívali nám jejich místní uvítací píseň a hned se s námi seznámili, popřáli nám hezký pobyt a také jsme dostali uvítací nápoj... naštěstí nebyl ananasový. V hlavní budově s písečnou podlahou jsme dostali pár informací o věcech, které se tam dají dělat a také oběd – zapečená papaja v těstíčku s bramborem. Až potom jsme se šli zabydlet. V celém resortu bylo asi 10 návštěvníků, tudíž byl všude krásnej klid. Dostali jsme chatičku (říkají tomu tady bure) až na konci resortu... super výhled na moře, houpací síť a palma... no přesně takhle jsem si Fiji představovala.
Odpoledne jsme sbalili věci na šnorchlování a šli prozkoumávat ostrov. Objevili jsme další resort – David´s place. Působil hodně opuštěně, až na hlouček místních dětí, které se na nás vrhli. Myslím, že jsme pro ně byli největší událost toho dne. Nakonec jsme to zapíchli na konci ostrova a zkusili šnorchlování. Já s mořem nemám moc velké zkušenosti a v postatě nikdy jsem nestrčila pořádně hlavu pod vodu, takže když jsem uviděla první rybu byla jsem nadšená. No ale pak jsem uviděla další a další... všechny barevný a úžasný. No a pak mi začalo téct do masky a ve snaze to napravit jsem se kopla o korál. Další kroky k nápravě vzniklé situace vedly k odření i druhé nohy, tak jsem raději vylezla na břeh a další průzkum živočišstva jsem prováděla jen z pláže, kde bylo naštěstí také co pozorovat. Třeba hejna krabů, kteří před námi hrozně nenápadně zdrhali, ale jak cvakali po útesech, tak se jim to vůbec nedařilo. A nebo hada, který se snažil zase zavrtat do písku.
V resortu už jsme si jen dali relax a čekali na večeři. Byla opět vynikající – kuře, bramborová kaše a spousta zeleniny. Večer se také konal uvítací cerominiál pro nové hosty. Byli představeni ostatním a potom se celý personál resortu představil jim a zazpíval pár písní. Na konec večera jsme ještě v místním baru ochutnali fiji pivo a koupili si vodu (s etiketou Coral view) za 4 dolary... jelikož s pitnou vodou je to trochu problém. Ve většině resortů totiž teče voda, která je smíchaná z dešťové a slané vody, tudíž na pití moc vhodná není. Zkusila jsem si s ní aspoň vyčistit zuby a byl to pěknej hnus. Na umytí to ale bohatě stačí, tak jsme si ještě dali sprchu pod noční oblohou a šli načerpat síly na další den.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku