8. Limerick, Dingle peninsula

Ráno konečně neprší, ale vše je promáčené. Ještě se zataženou oblohou vyrážíme a zastavujeme u Bunratty Castle a Folk park – hrad a skanzen. Hrad vypadá spíše jako velká věž, ale má obsahovat i nějaké interiéry, takže jsme se chtěli podívat dovnitř. Bohužel vstupné obsahovalo i vstup do přilehlého skanzenu a bylo nehorázně vysoké, takže na to kašleme. Raději zkoušíme další obydlený hrad Knappogue Castle a jdeme zde na prohlídku. Je to malý hrad, který byl přestaven, a bylo v něm bydleno. Některé místnosti obsahují velká prosklená okna a poměrně moderní vybavení. Ale ostatní působí autenticky.
Od hradu jsme vyrazili směrem Limerick. Cestou ještě potkáváme tradiční domy s doškovou střechou. Celé dopoledne je krásně sluníčko, příjemná změna, a s tímto počasí jsme přijeli i do Limericku. Prošli jsme centrum až k hradu – King Johns Castle a podél řeky, kde nějaký nadšenci jezdili na kanoích. Ač pěkně, tak ta voda musela být děsně studená. Před odjezdem jsme nakoupili grilované kuře a spoustu salátu a udělali si piknik.
Cílem dnešní cesty je Dingle Peninsula a další den Skellig Islands, kam se musí lodí brzo ráno. Takže cestou na Dingle zkoušime zamluvit nějaké ubytování. Tentokráte už nic neriskujeme a jdeme do hostelu. Poštěstilo se najít hostel ve městě Cahersiveen – hostel Siva, takže jsme mohli v klidu pokračovat v cestování.
Poloostrov Dingle je po svém potřeží obtočen úzkou silnicí, která začíná a končí ve městě Dingle. První zastávkou byla Gallarus oratory – oratorium s nasucho kladeného zdiva. Také jsme pošli kus pobřeží, které je poseto zelenými planinami s pasoucími se ovcemi a malými vesničkami. Okružní silnice nás poté zavedla na vyhlídku s bílým křížem a nakonec jsme se zastavili u rozvalin opevnění Dunbeg fort. Odkud nás ještě čekal docela kus cesty k našemu hostelu, ale rozhodně jsme ubytováním nebyli zklamáni. Hlavně koupelnu, do které se člověk dostal aniž by zmoknul na kost, jsme si užili.
Jen pro zajímavost – tuto jedinou noc samozřejmě nespadla ani kapka. Ale to se dalo čekat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku