Potvůrka podivná

Tak jsme si to konečně odbyli. Pochopitelně jsme za těch 8 měsíců v Austrálii už viděli spoustu pavouků, ale buďto byli malí (tělíčko tak do 2-3 cm), zadeklovaní za sklem nebo bezpečně mrtví v muzeu. Ale včera jsme měli návštěvu skoro až doma.
V klidu si tak trávíme večer, když Gábina vyjekne, vyskočí na postel a ukazuje na okno. Já samozřejmě bez brýlí viděl prd, takže jsem se rozesmál až za chvíli. Seděl nám připláclej zvenku na okně, přímo uprostřed. Odhadem tak 6cm tělo, 15cm i s nožičkama, fešák. Tak jsem si je oba (Gábinu i pavouka) vyfotil a pavouk za chvíli odlezl někam nad okno. Nevím jistě, co to bylo zač, ale podle velikosti a podle zkušeností ostatních, kterých jsem se ptal, nejspíš huntsman. Kliknutím na obrázek uvidíte pár ilustračních fotek.
Pokud sem zavítají nějací pavoukologové či pavoukoznalci, byl bych vděčný, kdyby tu nechali komentář, co že je tenhle náš drobeček přesně zač.
V Sydney se pavouci dají najít leckde. V keřích a rostlinách jsou celkem často k vidění pavučiny s párcentimetrovýma zviřátkama. Třebas v Royal Botanic Garden je jich hodně. Nás turisty z nepavoukové země ale především zajímají ti velcí a/nebo jedovatí, případně jestli obyčejně považují člověka za důvod odchodu nebo za potravu. Podle sezbíraných údajů stojí za pozornost následující:
Huntsman spider je velký, běžně navštěvující nebo i žijící v obydlích, nestaví pavučiny, žere hmyz a obecně považovaný za užitečné stvoření, jelikož zbavuje komárů a much. Člověku v podstatě neškodný. Prý může i kousnout, ale případy vážnější reakce jsou vzácné.
Funnel-web spider je pěknej hajzl. Je to relativně velký (asi ne tolik jako Huntsman) a jedovatý. Když kousne, je 10-25% šance, že je to i s jedem (což je podle Wikipedie vyšší pravděpodobnost než u ostatních jedovatých pavouků). Tohodle vůbec nemám rád.
Red-back spider je takový známý, ani nevím proč. Je malinký, s červeným flekem na zadku. Už před příletem sem jsme o něm párkrát četli, asi proto, že taky leze do domů a bytů (ale to v Sydney všechno, co má nožičky). Pár známých už i řikalo, že je doma potkali. Jo, a je taky jedovatý, ačkoliv to podle internetových zdrojů není až tak hrozné, jak se povída - většina kousnutí projde úplně bez povšimnutí a když už se projeví, tak jen svěděním.Na závěr pro rodinu - nelekat se! Z cca 2,900 druhů pavouků v Austrálii je jen několik potenciálně jedovatých a třebas na kousnutí Funnel-webem od objevení protijedu nikdo neumřel. A doteď jsme ani neslyšeli, že by tu někdy někoho cokoliv kouslo. Maximálně komár.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku