Endeavour

Jelikož se nám nahromadily fotky, začínáme se trochu vracet v čase. Ne že bychom vás chtěli o nějaké zážitky a zajímavosti ochudit, prostě jsme byli líní a nestíhali sem všechno nahrávat.
První z těhle "vzpomínkových" článků (převážně to asi budou fotogalerie) jsou fotky z Australian National Maritime Museum (Národní námořní muzeum - to je asi srozumitelné i bez překladu, co?). Někteří z vás si jistě pamatují, že tam už jsme jednou byli, viděli jsme expozice uvnitř (mimochodem vstup zadarmo, pokud se někdo do Sydney chystá), válečnou loď, ponorku a starou nákladní loď James Craig. Jenže tenkrát chyběl jeden z nejzajímavějších kousků, replika lodi Endeavour, se kterou James Cook tenkrát Austrálii objevil. V době naší první návštěvy totiž někde cestovala a my jí neviděli - pravda, aspoň byl levnější lístek na ostatní lodě.
Každopádně, koncem května byla bezpečně zaparkovaná zpátky v Darling Harbour před muzeem, takže jsme se jednoho krásného víkendu vypravili ji prozkoumat. Odhodlat se až tak těžké nebylo, tou dobou jsme zcela náhodou bydleli na protější straně Darling Harbouru, takže jsme to z bytu měli, abych nepřeháněl, možná i 500 metrů daleko (prostě přejít Pyrmont Bridge).



Hned na prvním obrázku je pěkně vidět, jaká je pěkná. Jediné, co není z dálky vidět, je skutečnost, že je tam zatraceně moc lan. Lana jsou všude, kolikrát i v místech, kde je člověk nechce. Furt se tudíž musíte shýbat, něco přelézat a tak. Měli to holt ti námořníci těžký život. Během prohlídky po celé lodi byly cedulky se zajímavostmi o lodi, historií, fakty, náčrty atd, ale co bylo lepší, kolem každé z cedulek se většinou potuloval důchodce-dobrovolník a přinejmenším někteří z nich děsně rádi vyprávěli. Člověk skoro měl dojem, že sem na té lodi připluli. Tak jsme se dozvěděli, že Cook cpal posádce kyselé zelí (vitamíny proti kurdějím, ovoce se na dlouhé plavbě kazilo), že jídlo se vařilo v takových kamnech, ale jen občas, že kuchař byl na lodi velký šéf, že Endeavour byla původně nákladní loď a objevovací z ní udělali až později, že pro plavbu na australský konec světa nechali přidělat palubu, která měla na výšku tak maximálně metr a půl a bydlelo tam důstojnictvo, že James Cook byl vysoký (nějaký ten palec přes 6 stop) a tudíž výška stropu na té pidipalubě mu asi celkem nedělala radost, a spoustu dalších věcí. No napovídali nám toho až hanba.
Pro nadšence je mezi fotkama i popis lodě a parametry. Dál asi netřeba popisovat, jsou tam lana, kladky, děla, zaručeně pravá atrapa sauerkraut (jak tady z nedostatku vlastních slov říkají kyselému zelí), pokusy ukázat, jak hrozně nízký strop tam je, kajuty jednotlivých důstojníků a civilistů, atd.

Pokud by si někdo chtěl zaplakat nad příběhem Endeavour nebo se dozvědět více než jsem napsal, doporučuju stránky Australian National Maritime Museum o HM Bark Endeavour nebo záznam o Endeavour na Wikipedii.

Na závěr Gabča přidala dvě fotky z Darling Harbour. Fontán je tam několik (vody obecně) a občas je to takhle pěkně oživené pěnou. Nemám tušení, zda je to organizované autoritami nebo nebo jestli jen nějaký rošťák sebral doma rodičům chemický sajrat na mytí nádobí a vylil ho do fontány. Tak jako tak, vypadá to hezky, ne?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku