Florida - Kennedy Space Center

Kennedy Space Center, Florida
Kennedy Space Center, Florida
Tak je to tu. Jediný jasný plán naší výpravy na Floridu - Kennedy Space Center. Leží na východním pobřeží Floridy na ostrově Merritt Island. Středisko je spravováno Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku NASA. Po ukončení vesmírného programu v létě 2011 se stalo jakýmsi muzeem, i když stále vysílá do vesmíru bezposádkové rakety a satelity.



Space Shuttle Atlantis


Space Shuttle Atlantis
Space Shuttle Atlantis
Kennedy Space Center otvírá od 9 hodin, tudíž jsme se ráno snažili přivstat, abychom se vyhnuli davům u pokladen. Samotný vstup stojí 50 USD za osobu plus ještě počítejte s 10 USD za parkoviště. Pokud si chcete vše v klidu prohlédnout zabere vám to celý den. Komplex je rozdělen do několika areálů, kde během dne probíhají různé atrakce a přednášky. My jako první zavítali na 3D film o Hubbleově teleskopu do IMAXu a pak hned do budovy Space Shuttle Atlantis, která byla celá věnována raketoplánům. Mohli jsme si prohlédnout vše od skutečného raketoplánu Atlantis, až po jednotlivé jeho části včetně záchodu, ložnice a třeba i autobusu, který vozil astronauty k odpalovací rampě. Vyzkoušeli se také pravý simulátor pro cvičení vzletu.

Apollo/Saturn V Center


Apollo/Saturn V Center
Apollo/Saturn V Center
Apollo/Saturn V Center je kousek dál od hlavního návštěvnického centra, proto jsme se museli postavit do poměrně dlouhé fronty na autobus. Organizačně to ale měli perfektně zvládnuté, takže jsme už po pár minutách byli připraveni k odjezdu. Cestou jsem projeli docela velký okruh a mohli vidět například ohromnou budovu VAB, kde se připravovali a opravovali raketoplány (budova má prý 52 pater a stejný objem jako čtyři newyorské mrakodrapy Empire State Building, na její vnější straně je namalovaná americká vlajka, která je prý největší v zemi). Nebo transportér, na kterém se převážely raketoplány k rampě (pro zajímavost: zdolání 5,5 km dlouhé trasy trvá celý den). Jelikož je na ostrově přírodní rezervace, je možné tu zahlédnout třeba i aligátory, ale protože začalo pršet, moc se jim do ukazování nechtělo. Jinak v Apollo/Saturn centru se dozvíte vše o vesmírném programu, a to od prvních letů do vesmíru až po přistání na měsíci, které si vymyslel prezident Kennedy, aby trumfl Sovětský svaz. Součástí je i ukázka reálného Apolla 14.

Když jsme se dostali zpět do hlavního návštěvnického centra prohlédli jsme si ještě zbylé areály, které jsou určitě také zajímavé, ale na Atlantis a Apollo nemají a konec strávili venku u Rocket Garden, kde jsou vystaveny repliky raket. Asi 15 minut před zavíračkou jsme vyčerpání a zároveň nadšeni komplex opustili.

Cocoa Beach


Cocoa Beach, Florida
Na přespání jsme zvolili stejný kemp jako pro předchozí noc a večer strávili na nedaleké Cocoa Beach. Koukli jsme na molo, kde kromě pelikánů a rybářů najdete i slušně vypadající restaurace a opět si vychutnali západ slunce. Celé město je nalepené podél pěkné pláže a rozhodně tu není nouze o nejrůznější druhy ubytování, restaurací a dalších aktivit. Projeli jsme se po hlavní ulici a na večeři jsme tentokrát vybrali kubánskou restauraci Roberto's Little Havana Restaurant. Nechali jsme si doporučit krevety v pálivé omáčce s pečenými banány, žlutou rýží včetně nakládaného kyselého "čehosi" a steak s černými fazolemi, rýží a smažené banánové placky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku