Florida - Homosassa s kapustňáky a cesta do New Orleans

Homosassa a kapustňáci


Západní pobřeží v okolí Crystal River je  především v zimě známe kvůli kapustňákům (manatees). Jsou tu totiž horké prameny a tito živočichové se sem chodí ohřát. Stále více se z toho bohužel stává komerční záležitost. Navíc nad touto atrakcí visí řada otazníků. Například do jaké míry jim masová turistika v podobě desítek až stovek turistů, kteří v jejich bezprostřední blízkosti naskáčou do vody, škodí či nikoliv. Pravdou je, že některé záběry na internetu jsou dost děsivé.



Při řešení této morální otázky se nám do cesty naštěstí postavila malá ZOO a rezervace Homosassa Springs Wildlife State Park (pár mil od Crystal River). Zastavili jsme se tam spíš ze zvědavosti, ale paní u vstupu nás přesvědčila, že máme přijít další den a kapustňáky si u nich prohlédnout. Sice jen ze břehu nebo ponořené komory, ale prý jich vzhledem k chladnému počasí budou určitě desítky. I když už jsme byli víceméně rozhodnutí, zajeli jsme ještě pro klid svědomí do Crystal River. Prošli si jen kousek vesnice a utvrdili se v tom, že zůstaneme v naprosto luxusním a stylovém motelu (Mac Rae's motel, 75 USD/noc) ve vedlejší vesnici Homosassa a ráno půjdeme do ZOO.  

Homosassa rozhodně není centrum turistického ruchu. Jedná se spíš o ospalou rybářskou vesnici, takže večer tu můžete jít maximálně do baru. My si nakonec vystačili s vlastními zásobami a už za tmy prošli liduprázdné ulice a místní přístav. Jediné místo, kde bylo trochu živo, byl akorát kostel. Jelikož jsme měli před sebou už jen přesun do New Orleans, večer jsme finálně zamluvili ubytování přes portál "airbnb".

Homosassa Springs Wildlife State Park


Ráno je venku 31 stupňů Fahrenheita ( -0,5 Celsia), takže pokud nejsou kapustňáci extrémní otužilci nebo blázni, budou určitě u pramenů. Vyrážíme tedy do Homosassa Springs Wildlife State Park. Pro upřesnění to je spíše taková malá ZOO, kde jsou hlavní atrakcí právě kapustňáci. Proto pokud sem plánujete výlet mimo jejich sezónu neočekávejte nic extra. Kromě nich tu totiž najdete jen pár voliér s ptactvem, aligátory, jednoho hrocha a pár dalších živočichů...většinou jeden druh jeden kus.

U vchodu nás hned informují, že v jezírku je kolem 20 kapustňáků a před branou do jezírka, kterou na na noc zavírají, dalších asi 50. Jelikož jsme v parku těsně po otevření a také je dost chladno, jsme tu téměř sami. V klidu projdeme kolem jezírka a pozorujeme kapustňáky. Z blízka je možné si je prohlédnout z podvodní pozorovatelny přímo u pramene. Ráno tam jsou ale jen hejna ryb. Prohlídka parku je také doplněna různými atrakcemi a přednáškami. Zavítali jsme na jednu s possumem (malý vačnatec) a dozvěděli se, že třeba zabíjí klíšťata a je silně imunní vůči hadímu jedu. Kolem poledne byla přednáška o kapustňácím. Chovají tu totiž tři v zajetí. Vedla ji původem Slovenka pocházející z Connecticutu.

Oběd jsme spojili s nákupem zásob jídla. U supermarketu jsme zašli do čínského bistra a dali si menu za 5 USD. Mega porce složena z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu nám vydržela i na cestu. Zde jsem snad poprvé ocenila, že nám dali jídlo rovnou do plastových krabiček. Zbytek dne už jsme strávili v autě přesunem do New Orleans. Na noc jsme složili hlavu v Alabamě u sjezdu na město Daphne.

Mobile, Alabama

Microtelu u Daphne jsme měli poprvé k snídaní náznak čehosi slaného...vařené vejce a Philadelphia sýr. Plastové kelímky a příbory opět nezklamaly. Jinak celý motel hodnotím velmi pozitivně. Do Mobile jsme dorazili kolem 9 ráno. Po několika kolečkách kolem centra jsme náhodou zaparkovali přímo před informacemi (Chamber of Commerce), honosnou budovou uprostřed parčíku s fontánami. Paní uvnitř byla taková až moc milá a snažila se nám vnutit místní atrakce. Nakonec jsme jen prošli hlavní ulicí, která měla určitě velmi bohatou historii, ale nic extra zajímavého jsme na ní neshledali, a koukli na místní hřbitov. Všude se povalovali korálky z nedávného karnevalu Mardi Gras. Větším turistickým lákadlem by asi  byla námořní loď USS Alabama, ale na tu jsme se podívat nešli.

Z Mobile už jsme si to přes Mississippi hrčeli přímo do New Orleans. Při vjezdu do státu Louisiana jsme se jen zastavili v informačním centru. Byla jsem překvapená, jaký tu byl cvrkot. Hned si nás odchytla paní a dala nám takové informace, mapa a plánky, které jsme ani nechtěli.


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku