Louisiana - New Orleans

French Quarter


Korálky z Mardi Gras, New Orleans
Korálky z Mardi Gras, New Orleans
V New Orleans jsme měli zamluvené ubytování přes airbnb. Byla to naše první zkušenost. Hlavní výhodou airbnb, teda alespoň pro nás, je možnost sehnat nocleh poblíž centra relativně velkých měst a lepší šance pro parkování. Plus samozřejmě vcelku výhodná cena a pokud se setkáte s pronajímateli, tak i nějaké ty lokální informace o okolí. V New Orleans jsme měli pronajatý jeden ze dvou pokojů v uzavřené polovině domu. Klíč byl ve schránce, takže jsme se s majiteli ani potkali. Druhý pokoj byl nakonec také prázdný, takže jsme měli absolutní soukromí.



Po příjezdu jsme jen vybalili věci a šli do města. To nám zabralo asi 40 minut. Ve French Quarter to k našemu překvapení dost žilo. Hlavně Bourbon St., kde jak už název napovídá, najdete plno barů, restaurací a hlučně se bavících lidí. Možná šlo ještě o pozůstatky z Mardi Grass, proslulého karnevalu, který se tu před pár dny konal. Pokud se vám ale nechce vyloženě "pařit", můžete si jen projít přilehlé uličky se specifickou francouzskou a španělskou koloniální architekturou.

French Quarter, New Orleans
French Quarter, New Orleans
Našim cílem byla pro začátek spíš nějaká obědovečeře. Asi pátému podniku jménem Star Steak and Lobster House, jsme dali šanci. Jirka objednal akční džbán piva a něco z místní kreolské kuchyně (mix evropské, místní a africké). Jako předkrm padli krevety a za hlavní chod jsme zvolili co jiného než Taste of New Orleans a čekali jsme, co nám to přinesou. Po chvilce jsme se dali do družného hovoru s důchodci z New Yorku, kteří si přisedli k vedlejšímu stolu a společně analyzovali objednané jídlo. Byli to tři misky s jakousi omáčkou a těžko identifikovatelným obsahem. V jedné určitě byla místní specialita, crawfish - malí ráčci. Vše chutnalo naprosto perfektně a na rozdíl od sousedících důchodců jsme to beze zbytku snědli.

Po večeři se nám už nechtělo vyrážet na žádný velký průzkum, takže jsme zůstali v blízkosti French  Quarter, koupili nějaké suvenýry a dorazili se smaženým seafoodem z Popeyes (řetězec rychlého občerstvení, která nás moc nezaujal).

Průzkum New Orleans


Katedrála St. Louis,  Jackson Square
Katedrála St. Louis,
Jackson Square
Další ráno nám brzké vstávání moc nevyšlo. Až kolem 10 hodiny jsme opustili dům směr centrum. Tentokrát jsme vybrali jinou a příjemnější cestu přes Esplanade a čtvrť Treme (původně černošská kreolská čtvrť), kde jsme se mohli kochat místní architekturou a poznávat specifické rysy jejich domů jako Creole Cottage, Greek Revival House a Creole Townhouse. Navštívili jsme také park Louise Armstronga a hřbitov St. Louis Cemetery No. 1 (nejstarší hřbitov v New Orleans založený v roce 1789). Hřbitovy v okolí New Orleans včetně tohoto jsou zvláštní tím, že jelikož podloží města je značně podmáčené vzhledem k blízkosti Mississippi a moře, pohřbívala se těla netradičních způsobem do nadzemních, někdy až monumentálních, hrobek. Procházet se úzkými uličkami kolem vysokých hrobů je trochu nezvyklé a svým způsobem velmi zajímavé.

Na oběd jsme opět zavítali do French Quarter a pokračovali zkoušením kreolských specialit: crawfish kolač a ryba plněná crawfish (malými ráčky). Uspokojeni dobrým jídlem jsme pokračovali k ústřednímu náměstí Jackson Square s krásnou St. Louis katedrálou. Před ní můžete najít spoustu místních umělců, malířů, artistů a věštců. V ulici rovnoběžné s Mississippi jsme objevili také vyhlášenou kavárnu Cafe du Monde, ale několikametrová fronta před ní úplně nelákala k návštěvě. Kousek za ní už začínal French market - farmářský trh. Bohužel stejně jako u Cafe du Monde tu bylo poměrně dost lidí.

Museum Mardi Gras,  New Orleans
Museum Mardi Gras,
New Orleans
Od Francouzského trhu se podél Mississippi táhne promenáda River Walk. Nedá se ale moc mluvit o krásném výhledu. Řeka má nelákavou hnědou barvu a ani pobřeží nevypadá nijak zvlášť útulně. Jediným zpestřením byl zaparkovaný kolesový parník, na kterém se jakási umělkyně snažila hrát na lodní píšťaly. Po pár minutách jsme vyhodnotili zvuk jako nestravitelný a utekli raději do nákupního centra. Tam si konečně Jirka koupil svou vytouženou kávu. Ta americká ho moc neuchvátila a normálních kaváren s espressem je tu poskrovnu.

Kdybychom měli více času, určitě bychom zašli do musea Mardi Gras. Nakoukli jsme alespoň dovnitř a ještě před pokladnou si prohlédli některé z alegorických vozů a soch. Jinak vstup stojí 20 USD se slevou AAA.  Naprosto odlišnou čtvrtí od French Quarter je Garden District. Jsou pro něj typické široké ulice a honosné vily. Od French Quarter se sem můžete dostat tramvají (lístek stojí 3 USD/den nebo 1,2 USD/jedna cesta), ale vzhledem k její rychlosti je možná jednoduší se trochu projít. V Garden District se nachází také slavný hřbitov Lafayette. Bohužel v sobotu po 15 hodině už má zavřeno, což nás i dalších minimálně deset lidí dost překvapilo.

Ústřice, restaurace Blind Pelican,  New Orleans
Ústřice, restaurace Blind Pelican,
New Orleans
Své zklamání ze zavřeného hřbitova jsme se rozhodli zajíst a zapít. Už po cestě tam jsme objevili příjemnou restauraci Blind Pelican, kde měli akci na ústřice. S každou objednávkou piva (to teda stálo 5 USD), byli buď grilované ústřice za 7,5 USD nebo syrové za 3 USD. Dostali jsme poslední stůl bez čekání. Za námi už se udělala fronta. Na začátek jsme si dali tucet grilovaných a jako dezert jsme chtěli ještě půl tuctu čerstvých. Mezi tím ale nějak došly, takže jsme na ty čerstvé skoro hodinu čekali. Jako odškodnění jsme dostali místo půl tuctu celý tucet. A to se vyplatí.

Plantáž Destrehan, Hřbitov Lafayette


Plantáž New Orleans
Plantáž Destrehan
V neděli jsem se rozloučili s našim ubytováním v New Orleans, ale protože jsme chtěli ještě vidět historickou plantáž, kterých je v této oblasti poměrně hodně, vyrazili jsme dál na západ k nejbližší jménem Destrehan. Ve vesnici jsme špatně zahnuli, takže jsme nedaleko této objevili ještě jednu, která primárně sloužila jako hotel. Na druhý pokus jsme už trefili tu správnou. Na prohlídku jsme byli pouze tři (vstupné 16 USD/osoba). Prováděla nás takový malá, stará paní v dobovém kostýmu. Šel z ní trochu strach. Při prohlídce jsme si prošli celou hlavní budovu a dozvěděli se něco málo o historii. Zajímavosti bylo, že se tu natáčelo pár scén z filmu Interview s upírem. Jinak výklad od děsivé stařenky bychom hodnotili spíše jako slabší. Hlavně v porovnání s tím, co jsme zvyklý dostat od průvodců na českých hradech a zámcích. Přilehlé budovy jsme si už prošli sami.

Protože jsme si tímhle výletem na západ trochu zajeli a navíc jsme vlastně nikam nespěchali, stavili jsme se ještě na včerejším neúspěšném Lafayette hřbitově...tentokrát už otevřeném. Oproti No. 1 je rozlehlejší a útulnější...jestli se to dá o hřbitovu říct. Tím jsme si odškrtli vše, co jsme chtěli v New Orleans vidět a už nic nebránilo tomu vrátit se zpět na Floridu. Přejezd byl trochu nuda. Jirka si ho akorát zpestřoval focením cedulí států, kterými jsme projížděli. Cestou jsme také zvládli udělat test fastfoodových hamburgerů Wendy's a Hardee's, z čehož jednoznačně vyšel lépe ten od Wendy's. A na noc jsme to zaparkovali v hlavním městě Floridy Tallahhassee (motel Super 8, cena 57 USD).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku