Proč jsme vybrali Guadeloupe?

Je opravdu Karibik rájem na zemi? Ještě v zimě 2012 jsem o tom nebyla úplně přesvědčená. Už jsme v minulosti navštívili některé z pacifických ostrovů, které si tuto přezdívku zcela jistě zasloužili, ale když to člověk na vlastní kůži nezažije, nemůže soudit.
Navštívit Karibik byl tedy dlouhodobější plán, ale když už jsme se konečně rozhoupali a vybrali termín, dostali jsme se před další otázku a to, jaké ostrovy vlastně vybrat. Nakonec padla volba na Guadeloupe a Dominiku, které patří do části závětrných ostrovů Malých Antil. Letecky se tam dá dostat vcelku jednoduše. Guadeloupe spolu s Martinikem patří pod francouzskou vlajku, takže je přímo z Paříže zásobují turisty dokonce tři letecké společnosti – Air France, Air Caraibes, Corsarfly.
Jelikož francouzsky umíme akorát pozdravit a poděkovat, tak nákup letenky skončil logicky u Air France. Ty sice mají stránky i v češtině, ale překlad bylo asi to jediné, co na nich fungovalo, takže letenky jsme stejně nakonec získali až po půlhodinovém telefonátu s kanceláři na Ruzyni (upřesnění Jirka: nevím, jestli seděli na Ruzyni, ale byla to telefonická rezervační služba Air France, protože online booking nám letenky dát nechtěl). Díky naší francouzské negramotnosti jsme také museli trochu přiohnout naše původní plány a přílet a odlet naplánovat z jednoho místa (kombinace u Air France bohužel vycházela dvakrát tak dráž než u ostatních společností). Jako hlavní destinaci jsme vybrali Guadeloupe.

Odlet Praha – Paříž

Trasa letu
Při cestě na letiště nás překvapilo poměrně husté sněžení, které zkrátilo moji předodletovou časovou rezervu na pouhé dvě hodiny...no ještě, že jsme vyrazili dřív. V ceně letenky jsme měli i lístek na autobus mezi letišti v Paříži. Organizace dopravy na letišti Charlese se Gaulla nás zaujalo svou stoprocentní chaotičností. Kdo by v rámci Evropy zaměstnal pět lidí, aby naváděli autobus na to nejdebilnější místo na parkování tak, aby si tento autobus stejně pomalu urval kolo a blatník o uvolněný kámen z obrubníku? Kámen je samozřejmě nutné nechat na příjezdové cestě, aby na něj mohl další autobus opět najet a něco si zničit.
Na letišti Orly už vše proběhlo bez větších problémů. Let, servis i jídlo bylo vynikající. Na Guedeloupe jsme přistávali kolem osmé večer.

Guadeloupe, Přílet Pointe-a-Pitre

Náš dům, náš bungalow
Ubytování a auto jsme si zamluvili už z Čech. Obvykle to neděláme, ale jelikož jsme jeli do francouzské země, tak jsme to považovali za vhodnější. Nakonec se ukázalo, že to nebylo špatné rozhodnutí. Již naše první komunikace s člověkem, který nás měl odvézt z letiště k našemu ubytování, skončila u Hello, do you speak english. No.
Ubytování jsme měli na jednom z hlavních ostrovů souostroví Guadeloupe - Basse-Terre. V malé vesnici kousek od města Deshaies (http://www.im-caraibes.com/residences-archipel/index-gb.htm). Měli jsme zamluvený jeden z bungalovů (2 postele + přistýlka, TV francouzská jak jinak, WC a koupelna, kuchyň s lednicí a zastřešená veranda), cena 295 euro/týden. V zahradě jsme měli k dispozici bazén a před areálem měl majitel ubytování Bruno stánek s pizzou. K moři to bylo cca 2 minuty pěšky. V docházkové vzdálenosti byl i jeden bar, obchod a stánek s grilovanými kuřaty, takže okolí bylo vcelku vybavené.
Po příjezdu k Brunovi jsme tedy v rámci francouzsko/anglicko/rukama/nohama komunikace odřešili všechny další formality a převzali si auto – zánovní Renault Clio a šli spát. Vzhledem k časovému posunu, brzkému vstávání a pozdní večerní hodině to bylo opravdu potřeba.


Náklady:
Ubytování: €295, dopředu kauce €150
Pronájem auta: €166, depozit na auto €900 (blokace na kartě)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku