Grande Terre: Pointe-a-Pitre, St. Anne, St. Francoise, východ



Den druhý 10/3/2012

Place de la Victoire
Vzhledem k našim dalším cestovatelským plánům jsme dnes vyrazili do hlavního města Point-a-Pitre. No ono to vlastně není hlavní město, tím je formálně Basse-Terre, ale to spíš taková ospalá vesnice a hlavní dění se odehrává právě v Pointe-a-Pitre. Hlavním důvodem byl nákup jízdenek na ferry, která nás dostane na vedlejší ostrov Marie Galante a Dominicu.
Vzhledem k brzkému sobotnímu ránu byla doprava i parkování přímo ve městě dost v pohodě (parkovací automat, 1 hodina za euro). Cestou k terminálu, což je asi jediné místo, kde se dají koupit jízdenky, jsme prošli skrz centrum a jeho hlavní náměstí Victoria a také kolem snad dvou jediných hotelů (alespoň dle Lonely planet) ve městě. V případě brzkého ranního odjezdu nebo pozdního příjezdu by se mohly hodit (cena za €40  jeden a druhý za €90).  Všude se to hemží lidmi prodávajících téměř cokoliv...to bude nakupováníčko :)

Pláž v St Anne, velmi oblíbená turisty i místními
Na ferry terminálu jsme identifikovali dvě společnosti, které jedou na Dominiku. Tam jsme chtěli určitě, takže od toho se začalo odvíjet naše plánování. U vybrané společnosti byla poměrně vydatná fronta, takže jsme zkusili štěstí u druhé. Doufali jsme, že na mezinárodním terminálu se domluvíme bez problémů anglicky, ale značné bylo naše rozčarování, když jsme zjistili, že ne. Navíc jízdní řád na letácích příliš neodpovídal realitě, ale po pár hodinách jsme se nějak domluvili a koupili listy na Marie Galante v termínu 15 – 17. 3. 2012 a Dominicu 17. – 27. 3. 2012. Uspokojení a vyčerpání jsme velmi rychle opustili toto místo chaosu a lidské ignorace a vydali se podél pobřeží prozkoumat vedlejší ostrov Grande-Terre. První zastávku jsme udělali na vyhlášené pláži ve městě St. Anne. Je to sice trochu více turistické město, ale pláž je úžasná. Hlavně všude sousta stánku se vším možným...hlavně jídlem. Poté jsme pokračovali přes St. Francoise až na nejvýchodnější bod tohoto souostroví Point des Chateaux. Cestou jsme míjeli spoustu více či méně ukrytých pláží, dalo se zastavit a vykoupat prakticky kdekoliv.
Point de Chateaux
Point des Chateaux je úzký pruh pevniny, který je zakončen vysokými útesy a pěknou vyhlídkou na celé Grande-Terre a vedlejší ostrov Desirade. Jirka se tu ale hlavně hooodně kochal mořským příbojem, takže máme vcelku dost fotek.
Cestou zpátky jsme se chtěli zastavit na večeři na St. Anne, ale bohužel bylo skoro všechno zavřený...asi nějaká siesta. Našli jsme aspoň plněné palačinky se sýrem a kuřetem, které jsme s chutí spořádali na pláži před stánkem. Den jsme tradičně zakončili rumem.

Poznámka:
Ubytování v Pointe-a-Pitre je asi trochu oříšek. I po velkém zkoumání internetu jsem našla pouze dva hotely. Jeden je na hlavním náměstí Victoria nad jakousi vývařovnou, cena 40 euro za pokoj. Samotný pokoj jsme neviděli, ale zvenku nevypadal hotel úplně nejhůř, ale taky ne úplně nejlíp. Druhý hotel byl  u mezinárodního mola, cena 90 euro za pokoj, ale někde jsem se dočetla, že za ty prachy to nestojí.

Náklady:

Ferry na Dominicu: 140 euro, 2 osoby, zpáteční
Ferry Marie-Galante: 85 euro, 2 osoby, zpáteční


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku