Pláže v létě a zimě

Před týdnem nebo dvěma jsme byli na procházce po plážích v sousedství. Celá ta oblast se jmenuje Northern Beaches a sahá od Manly (kde bydlíme) až po poloostrov končící Palm Beach, několik desítek kilometrů na severu. Samozřejmě jsem opět fotil jako o závod, navíc nám tu stále leží pár starých fotek, které jsme nestihli dát na blog včas, takže vás jdu zahltit kýčovitýma fotkama pláží (aby nám tu jen nesmrděli na počítači, že).




Fotky první, letní
Tenkrát jsme ještě bydleli "daleko" a na severní pláže jsme jeli vlastně na průzkum, abychom zjistili, kde by se hezky bydlelo. Proto na prvních fotkách můžete vidět plachetničku, Gabču koukající na oceán a příjezd na Manly Wharf (molo, kde parkují trajekty).
První pláž na fotkách je Narrabeen, jedna celkem velká hodně na severu. Tam jsme dojeli autobusem a v plánu bylo jít pěšky zpátky a cestou koukat po inzerátech realitních kanceláří. Napřed jsme samozřejmě zaběhli kouknout na písek a na vodu. Všimněte si zvláště, jak je v ten parný podzimní den napráskaná lidma (to má být ironie). Ta prázdnota nám úplně vyrazila dech, protože jen pár desítek minut předtím jsme viděli Manly Beach (která je blíž k centru města), kde byla hlava na hlavě. A na této pláži si místní plavčík (těmhle chlapíkům důvěrně přezdíváme Mičové, podle Miče Bjůkenena z Pobřežní hlídky) klidně zahodí surf a odskočí někam na kafe, jelikož tam není koho zachraňovat.
Odtamtud jsme mířili na jih, zpátky směrem k Manly. Přešli jsme pláž Collaroy.
Dál jsme museli přejít úžasný poloostrůvek, tráva jak na golfovém hřišti. To je tu teda skoro všude - jemná, krátká, hustá a hrozně hezky to vypadá. Ani nepřemýšlím, jak často se to musí sekat, aby to vypadalo takhle pěkně. Říkal jsem, že mi to připadá jak někde ve Skotsku (kde jsem sice nikdy nebyl, ale takhle nějak si to představuju), k čemuž měla Gábina blbou připomínku, že tam jsou akorát navíc ty palmy.
Po Skotsku jsme přišli na Dee Why. To je jednak oblíbená residenční čtvrť, nové byty s dobrou vybaveností, ale taky pláž. Ze všech severních pláží jedna z těch slabších, podle mého názoru. Možná mi to ale jen tak přišlo, dorazili jsme tam tenkrát už docela večer a moc zajímavé nám to tam nepřišlo. Jelikož se začalo stmívat, už jsme to pak zabalili a jeli domu. Byt jsme nenašli, ale naproprvé se nám tam móc líbilo. Dost na to, abychom tam chtěli bydlet.

Fotky druhé, zimní
Druhá část je novější, už bydlíme poblíž (sice ne tak moc severně, ale severní pláže už to jsou). Tentokrát jsme uprostřed kruté zimy, takže na těhle fotkách se lidi už tolik nekoupou. Do vody lezou jen blázni, surfaři (ti aspoň v neoprenech) a Finové. Většina lidí se maximálně opaluje na písku, bezpečně daleko od vln. Vyrazili jsme na procházku z Manly, kde byla pláž tradičně naprásknutá lidma. Byly vlny, takže i ve vodě se to celkem hemžilo, semtam se dal zahlédnout i nějaký potřeštěnec v plavkách. Jen přes kopec jsme přešli na Freshwater Beach, kde byli pro změnu jen nějací tři surfaři a jinak ani noha. Nějak se mě tam zmocnila letní nálada, jelikož jsem neodolal a aspoň zkusmo, po kolena, se šel vycachtat do vody. Původně jsem teda chtěl tak po kotníky, ale vlny si to nedaly vysvětlit. Můžu říct, že voda byla překvapivě teplá - na zimu. V televizi jsem před pár dny zaslechl něco o 17C, což není o mnoho méně než v létě. Jestli si správně pamatuju, v létě to bylo jen o jeden nebo dva stupně víc. Takže proč ne, hurá do vody! Ne, jen žertuju. Do vody by to asi šlo, ale z vody by mě musel někdo vynést a nechat rozmrznout u ohně...
Na kraji Freshwater Beach je takový sympatický velký bazén. Podobné jsou na hodně plážích, ale ty bývají víc přírodní. Obecně se jim říká rock pool, ale tenhle je nějak málo rock, tak nevím, jak ho pojmenovat. Tak jako tak, v létě ho vyzkouším. Kolem bazénu jsme se vyřádili - Já si lezl po šutrech a snažil se vyfotit příboj, Gábina se pokoušela odchytit místní ptactvo - nejdřív takovou dlouhokrkou obludku sedící na kamenu, potom racka v louži. Oba ulítly.
Na závěr už jen rybář, kterých v každou roční dobu bývají u vody celé houfy, a fotka kajakistů na pláži Curl Curl (to je taková surfařská - většinou prý moc velké vlny. Nevíme, moc času jsme tam nestrávili).

Pokud vám přijde, že mezi létem a zimou rozdíl není, tak máte pravdu - na obrázku to fakt vypadá stejně. Liší se to akorát tím, jak moc se vám chce vlézt do vody...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku