Sport

Hraje se tu lecos, fotbal, rugby, kriket, závodí se na koních, plave se, atd. Ale jednoznačně nejoblíbenější sport je přebíhání silnic a křižovatek na červenou. Tomuhle sportu se věnují úplně všichni, od malých harantů až po kulhající důchodce. Občas mě to stále zaráží, když vidím člověka, který vběhne do silnice plné aut, které si to hrčí 70km/h a vyhýbá se jim o centimetry. Ve spojení s kvalitou australských řidičů jde o velmi adrenalinový sport. Skoro bych řekl, kam se hrabe bunjee jumping, tam mají gumu. Ať to zkusí bez ní!
Abych se vrátil ke konvenčním sportům. Obecně oblíbené jsou hry, které se hrají maximálně v Anglii a na Novém Zélandě a jinak nikde jinde na světě. To mimojiné znamená, že Austrálie je ve svých nejoblíbenějších sportech nejlepší, případně druhá nejlepší na celém světě!
Nečerpám sice z žádných statistik, ale podle půlročního pozorování se nejvíc sleduje rugby a jeho odrůdy. Odrůd je víc a možná, že některé ani nejsou rugby - neznám pravidla a nedokážu je od sebe odlišit. Nejoblíbenější je Australian Rules Football (organizovaný v Australian Football League - AFL), o kterém akorát vím, že ho hraje hrozně moc hráčů (18 od každého týmu myslím), nemají offside, takže běhají všude, a skóruje se mezi 4 tyče, přičemž doprostřed je to za 6 bodů, mezi krajní za 1 bod. Nejspíš to bude mít blíž k americkému fotbalu než k rugby. Kromě AFL se tu hrají Rugby League a Rugby Union. A možná i něco dalšího, těžko říct.
Další chuťovkou je kriket. Je to děsně pomalá a dlouhá hra. Hráči většinu hry prostojí, maximálně prochodí po hřišti. Prostě nuda. Akorát u toho nosí fešné klobouky. Dost velkou událostí jsou pro Australany tzv. The Ashes (po našem Boj o popel). Je to velká kriketová událost, při níž soupeří tým Austrálie proti týmu Británie. Vzniklo to někdy v 19. století, kdy Británie stále porážela Australany. Australani se naštvali, jeli do Británie, a tam vyhráli. Byla kolem toho hrozná sláva a v novinách napsali, že anglický kriket je mrtvý, zpopelněný a jeho popel si Australani odvážejí domů. No a od té doby se hraje každé dva roky o malinký pohár plný popela.
Kromě těhle sportů se tu hraje samozřejmě i klasický fotbal, nicméně není tolik oblíbený jako třeba u nás. Tenis, semtam squash, dokonce i lední hokej se tu prý najde, ale asi se musí hledat. Ráno jsou parky a pláže plné pobíhajících lidí a bazény i oceán bývají plné plavců. A samozřejmě tělocvičny, těmi tu jsou úplně posedlí - chodí do nich snad každý. Nechápu, co tam dělají - do práce jezdí autem, celý den jezdí výtahem, po eskalátorech, cpou se do přecpaných vlaků atd, a pak jdou večer do gymu a tam běhají na trenažéru... No, Australani.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Vegemite

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku