Co je tu drahé

Nic není dokonalé, takže kromě toho, že tu je pár věcí fakt levných, mají tu něco i zatraceně drahé.
Alkohol (včetně piva!) Chybí jim totiž takové ty naše levné oslepovače typu Pražská vodka. Tady je třebas Absolutka v podstatě nejlevnější pití. Rum tady mají jen pravý. Náš bramborový džus (tuzemák) jim tady chybí. Hlavně nám chybí teda. Naštěstí jsme ho tu našli v jednom obchůdku, mají tam skoro všechno pití od Jelínka (i hruškovici). Božkov ani Jindřichohradecký s plachetničkou to není, ale i tak jsme za něj vděční.
Na pivo si musím nechat odstavec zvášť. Předně, pivo tu nemají. Aspoň to, čemu my pivo říkáme. To jejich se prodává v mrňavých flaštičkách (několik velikostí, nejběžnější je třetinka, ale najdete i menší - nemám představu, k čemu to používají), nemá to pěnu a chutná to malinko jinak. Pít se to dá, ale pivo to prostě neni. Skoro všude se dají koupit i německá, americká a jiná cizokrajná piva, takže člověk by si v nouzi něco našel (Heineken a Budweiser je tu všude). Sice jsme tu od několika lidí už slyšeli, že se dají sehnat i česká piva, ale zatím jsme na ně nenarazili.
Sýry (hodí se k vínu, ne). Mají jich tu málo a když už něco je, tak za dost peněz. Ale je fakt, že u jsme tu měli pár fakt dobrých sýrů.
Veřejná doprava. To byla jedna z prvních věcí, co jsme tu zaznamenali. Hlavně vlak, ale i autobusy a lodě. Nejlevnější lístek (i kdzž jedete jen jednu stanici) se pořídí tak za $2. Kupříkladu moje cesta do práce a zpátky, kdybych si koupil normální lístky, vyšla na $18 (tedy cca 300KČ). Pro mezinárodní studenty (alespoň neuniversitní) tu neplatí studentské slevy. Samozřejmě se dají koupit "lítačky", tedy týdenní průkazky, travelpasy. Pro cestování jen po centru a okolí tak zaplatíte za týden $33, pokud potřebujete jako já na Manly, přijde vás to už na $41 atd. Dále mají desetilístky, na autobusy nebo na trajekty. Cesta s nimi vyjde odhadem tak o 20% levněji než s lístkem na jednu cestu.
Jakékoliv služby - kadeřníci, autoopraváři, prostě všechno. Australani jsou líní, tzn jsou ochotní zaplatit si za cokoliv. A nějak se to tu asi vyvinulo do toho, že uklízečka si tu nakonec může vydělat víc peněz než biochemik.
Doktoři, pokud nejste pojištění. Většina lidí alespoň povinné pojištění má a doplatky nejsou nic strašného, takže tohle většinou jde.
Cokoliv kupované na špatném místě. Tržní systém je tu velmi rozvinutý, takže jednu a tu samou věc můžete koupit na různých místech za velmi odlišné ceny, klidně rozdíl stovek procent. Prostě Číňani!

Víc mě teď nenapadá, ale určitě si ještě na něco zajímavého vzpomenu - najdete to v komentářích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Vegemite

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku