Fotky - Queen Mary 2 a Queen Elizabeth 2

Jednoho únorového letního dne zavítaly do sydneyského přístavu dvě největší výletní lodě světa. Queen Mary 2 a Queen Elizabeth 2. Pro místní obyvatele to byla velká senzace. A aby taky ne, když obě dvě lodě vidět pohromadě na jednom místě je docela rarita. Queen Mary je jednou z největších dopravních osobních lodí světa (měří 345 metrů, je široká 41 metrů a je poháněna čtyřmi deiselelektrikcými motory o výkonu jednoho 21,5 MW). Je to vlastně nástupkyně starší Elizabeth. Měla mít původně čestné místo u mezinárodního terminálu, ale jelikož se tam nevešla, musela přenechat toto lukrativní místo své starší kolegyni. Nakonec byla zakotvena ve vojenském přístavu, který je ale asi půl kilometru od hlavního centra. To ale skoro nikoho neodradilo si ji prohlednout.
A samozřejmě ani nás ne. Po jejím shlédnutí již chápu, že se na ní vejde až 2620 cestujících a 1253 členů posádky. Cestující mají k dispozici pět bazénů, knihovnu s 8500 svazky, běžeckou trať či vinný sklípek s 343 druhy vín. Plavba na této lodi určitě stojí za to, ale člověk musí sáhnout hodně hluboko do své peněženky, aby si mohl užít luxus plnými doušky (nejdražší kajuta stojí na týden až 1,6 miliónu korun.
Obě dvě lodě se sešly v sydneyském přístavu až k večeru. Na rozdíl od Mary, která kotvila ráno, přijela Elizabeth až večer a my jsme ji měli to štěstí vidět, jak vplouvá do přístavu. Zrovna jsme totiž jeli ferry z Manly. Ferry vedle ní vypadala jako blecha. Až když člověk uviděl rozdíl, uvědomil si, jak velká ta loď vlastně je. Samozřejmě připojujeme pár fotek, na kterých ta monstróznost bohužel není tak patrná.

Komentáře

  1. Lodičky to jsou pěkné. Asi by se na takové lodi cestovalo lépe než v letadle, ale jaksi nám chybí moře.
    Mě by spíš zajímalo, kdy vyrazíte do ZOO. My jsme byli v ZOO v Praze na velikonoční pondělí. Bylo to prima. Dokonce i lvice a tygr se "hýbali". Sice jen chodili, ale to jsme viděli málokdy. Většinou se jen válí na zemi. Tygr se dokonce brouzdal vodou. No, pražskou ZOO přeci znáte. Nevím ale, jestli jste sledovali porod gorilí samice Kamby. Celé se to dalo sledovat na internetu. Kamba je už v pořádku, ale bohužel to nedopadlo dobře pro mláďátko.
    Máte tam také nějakou takovou "reality show" ze ZOO?
    Už se těším na fotky ze ZOO. Teď se ale musím kouknout na tu děsnou matiku. Zítra píšu test.

    OdpovědětVymazat
  2. No nevim, jestli absence more je ten hlavni duvod, proc na takove lodi necestovat. Ono je to jaksi drahe i pokud to more je ;)
    ZOO tu maji, celkem velkou - Taronga ZOO. To je spolu s OceanWorldem posledni sydneyska velka atrakce, na ktere jsme jeste nebyli. Videli jsme ale wildlife park a akvarium, na balkone mame kazdy den papouchy a obcas potkavame jesterky a possumy, takze zvirat mame celkem dost.
    Ted se blizi obdobi, kdy se tudy budou stehovat velryby, takze spis vyrazime na more kouknout na ne.
    Jinac co se tyce lvu a tygru v prazske ZOO, tak souhlas - jsou to line mrchy, co jsem tam v poslednich letech byl, nikdy se ani nehly.
    Hodne stesti s matikou!

    OdpovědětVymazat
  3. Nepochybne, ale tahle lodka nelezi na dne oceanu, coz ji dost pridava na divacke atraktivite.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Vegemite

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku