Co je tu levné

Benzín. S cenami lehce nad $1 (pod 20KČ) si tu můžou dovolit jezdit se čtyřlitrovejma motorama. Ale i přesto mají plno keců o ekologii, samozřejmě. Mimochodem, kolega je původem z Iránu a u nich prý litr benzínu teď stojí, po mírném zdražení, přibližně $0.2. Někde se holt vyplatí jezdit autem.
Ovoce, alespoň některé a někdy. Mango, banány, jablka, broskve a tak se tu občas dá pořídit za dost dobré ceny. Zvlášť z ananasu má Gabča radost. (Pro neznalé - Gábina se ho přímo štítí).
Portské! Úžasné, skvělé a levné. A je ho tu hodně. Není to sice pravé portugalské, ale chutná stejně. A je tu levnější než víno.
Filmová DVDčka. Díky akcím, které jsou prakticky pořád, je v podstatě zaručené sehnat dobrý film za málo peněz. Každou chvíli má některý z obchodů (JB Hifi, Big W, Target, EzyVideo, ...) akci a prodává hromady filmů kolikrát za směšné ceny. Za málo peněz se tu nechají pořídit i pecky typu Pán prstenů, Harry Potter, Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, atd.
Hovězí, telecí a jehněčí maso. Hovězí tu mají všude. Je celkem fajn. Oproti tomu naše oblíbené vepřové tolik neletí.

A asi i další věci, které mě teď nenapadají - když si vzpomenu, najdete je v komentářích.

Komentáře

  1. A samozřejmě jsem si vzpoměl - jídlo se tu dá sehnat dost levně. Podrobně o tom napíšu v dalším článku, ale když člověk přijde do Food Courtu tak hodinu před zavírací dobou, sežene tam téměř všechno za hrozně málo peněz, cca za polovinu.
    Podobně to funguje i v supermarketech. Věci, kterým se blíží konec doby trvanlivosti, bývají ve slevě (což je oproti Praze příjemná změna). Díky tomu je běžné kupovat třeba chleba večer za méně než polovinu ceny než ráno. Mým favoritem se v tomhle směru staly dorty ve Woolworths (místní řetězec supermarketů).

    OdpovědětVymazat
  2. A jak to tam vypadá s cenou aut a vůbec s jejich provozem (pojistka atd)? Co cestování sockou? Jaký je v tom rozdíl?

    OdpovědětVymazat
  3. Chystam druhy clanek o drahych vecech, tam se doctes o verejne doprave ;)
    Auta jsou tu "relativne" levny, ale zas ne tak jako treba v USA (pry). Tak 10 let stary velky a dobry auto se da poridit od tak $3000 (cca 50000KC), za rekneme $5000 mas uz celkem velky vyber znacek jako Toyota, Mitsubishi apod. Povetsinou jsou tu japonsky auta, mistni Holden (ma licenci na minimalne jeden model Opelu, takze tu jezdi Holden Astra), americky (hlavne Ford, ale i Chevrolet a dalsi) a samozrejme i korejsky a evropsky, ty ale celkem malo.
    Doprava autem je tu jednoznacne levnejsi, treba cesta vlakem do centra vyjde na $3.2. Je to nejakych 10km.
    Pojisteni auta jsme zrovna tuhle pocitali s kolegou a rocne te se vsim vsudy vyjde na nejakych $1000 (cca 17000KC), coz je na mistni pomery relativne malo. Zahrnuje povinne pojisteni (tj registrace, kryje jen "skody na lidech", ne na majetku), dodatecne pojisteni (tj 3 strana, majetek) a clenstvi v nejakem servisnim klubu (odtahnou, vymenej baterii a tak, takove to bezne, co se muze posrat na silnici).
    Samozrejme i to se da minimalizovat, jen ta registrace je povinna. Ale zkus si tady nekomu zrusit Porsche ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku