10 důvodů, proč za horka jet na Manly

Harbour Bridge a modrá obloha
Možná jste postřehli, že Sydney a další místa v Austrálii už nějaký čas opakovaně decimují vlny veder. Jedna taková právě přešla a její špička byla v sobotu. Předpověď kolísala mezi 38℃ a 41℃. Při té vyhlídce jsme náš nedělní výlet přesunuli už na sobotu a cíl měl jasnou podmínku - spousta vody. Jelikož máme rádi Manly a už dlouho jsme tam nebyli, bylo to jednoduché.

Piškotový dort s kečupovou polevou (tedy: popisek asi není třeba, ne?)
Ráno jsme nejdřív počkali, než nám dovezou nákup z Woolworths. Čekalo se dobře - už máme kávovar :) Nicméně vedro bylo už v osm ráno. Jakmile byly potraviny uložené v lednici, natřeli jsme se všichni opalovacím krémem a stejně jako asi 4 miliony dalších Sydneysiders (Sydneyřanů? Sydneyáků? prostě obyvatel Sydney) jsme vyrazili hledat stín a ochlazení. Vlak byl v pohodě, tam je klimatizace. Procházka přes City z Wynyard na Circular Quay překvapivě také, mezi budovami to šlo. Na Circular Quay jsme pochopili, že sami na Manly nebudeme. V deset už došlo kdekomu, že bude fakt vedro. Anča usnula a cestu lodí prospala, tak jsme se zase jednou mohli pokochat výhledem na Opera House, Harbour Bridge, Harbour Heads a tak.
Ano, takhle velký apricot danish snědla
Když jsme dorazili, Anča stále spala, čehož jsme využili ke dvěma věcem - Gabča si koupila svůj oblíbený obrovský apricot danish (porce tak pro 2 až 3 lidi, ale odmítá se dělit) a já se šel vyblbnout do vln na jižním konci Manly Beach. Moc času jsem tomu nedal, bylo tam fakt mraky lidí. Když si člověk vyplaval kus ven na vodu, tak to šlo, ale klouzat se ve vlnách znamenalo riskovat, že někoho kopnu nebo dostanu ránu sám. Takže jsem vylezl za pár minut, abych našel Anču probuzenou a obědvající.
Když se posilnila, byl čas vypustit do vody i jí. Tak jsme došli zpátky na Manly Cove Beach, která je směrem do přístavu a nejsou tam vlny. Oproti poslední návštěvě také mnohem více lidí, kromě opalovačů a koupačů tam bylo také dost rodinek a různých skupin, které si tam doslova vytvořili kemp se vší parádou - slunečníky, ledničky, židle a stoly, grily, hračky, dokonce nafukovací dětský hrad. Byl zrovna příliv, takže písku málo, ale Anče to stačilo. Už se tolik nevrhala do vody, snad dostává rozum. Navíc už začíná dobře držet balanc i když jde po suchém písku nebo na ní šlouchají vlnky. Chvíli se cachtala ve vodě, plavali jsme a sbírali mušle, dokonce jsme si s Gabčou zvládli i normálně zaplavat (každý zvlášť teda).
Když se Áňa dostatečně utahala, naložili jsme jí do kočárku a vyrazili na oběd. Tak nějak automaticky jsme šli pro rybku do Manly Fish Market - je to tam dobré a rychlé. Grilovaný blue eye cod a krevety na česneku byly připravené za pár minut. Vyrazili jsme je sníst do parku k pláži. Našli jsme místo ve stínu a s lavičkou a dokonce jsme nějak dokázali Anču udržet v kočárku. Vyžádalo si to úplatky ve formě ryby. Kreveta na ní byla moc tuhá, nešla jí ukousnout :) Rybka šla. Když jsme skončili, Gabča prohlásila, že se musí z toho stínu už jít ohřát na sluníčko - teplotu odhaduju tak na 40℃. Jak tohle dokázalo žít a přežít v Čechách, to mi občas nejde na rozum.
Anča začala zase ožívat, tak jsme pomalu mířili zpátky k dětské pláži. Na pěší zóně (Corso) jsme ještě zvládli koupit dětské sluneční brýle, s 50% slevou stály jen $10. Mívali jsme jedny od kamarádů z Finska, ale při stěhování ze City do Killary jsme je nějak ztratili. Tak je už zase máme a můžeme mládě učit chránit si očička.
Na Corsu je i dětské hřiště. Anča se na něj podívala, ale po pár minutách jednoznačně zvítězily vodotrysky o pár metrů vedle. Pár fotek vysvětlí. Plavky zjevně nepotřebuje a navíc - všude kolem byly listy, které bylo nutné sesbírat! V jednu chvíli si dokonce stoupla nad vodotrysk a voda jí stříkala rukávama.

 

Manly Cove Beach
Když jsme jí odtáhli od vodotrysků, vrátili jsme se na pláž. Voda se začínajícím odlivem ubyla. Tentokrát se Áňa zaměřila na písek a hračky. Chvíli je brala nějakému chlapečkovi, ten toho ale po čase měl dost a začal říkat, že už Anča musí jít, "protože se vrátili kluci". Tak si Anča víc než dost vystačila s vyhrabanou dírou, která sice byla plná vody sama od sebe, ale Anča do ní pilně nosila další vodu v tekoucím kalíšku.
No, tak zhruba utekl den. Asi ve 4 odpoledne jsme měli už sluníčka všichni až nad hlavu (doslova). Sedli jsme na ferry, kde Anča přes všechnu únavu půl hodiny ťapala po schodech nahorů a dolů a prohlídla si nejspíš všechny pasažéry. Což samo o sobě je fajn, nebýt toho, že s ní takhle korzovat musí aspoň jeden z nás :) Odvezli jsme se do City, kde cestou na vlak Anča samozřejmě usnula, byla úplně na šlupky. Prospala celou cestu domů.
Prostě bylo teplo
Večer jsme proseděli na balkóně s opečenýma klobáskama a doufali ve trochu větru. Ten nakonec i začal chvílema foukat, nicméně i tak nám teploměr ukazoval 40℃ ještě v osm večer.
V City se podle meteorologického úřadu nakonec teplota vyšplhala "jen" na 36℃.

V akčním titulku jsem slíbil jsem 10 důvodů, tak tady jsou:

  1. je tam pláž
  2. u pláže se najde i stín
  3. jsou tam i další pláže, které jsou fajn i pro prťavé děti (Manly Cove, Shelly)
  4. i když je tam hodně lidí, vždycky se tam vejdou a není to k nehnutí
  5. mají tam dobré rybky a seafood
  6. pečou tam obrovský apricot danish
  7. dají se tam koupit žabky jiných značek než Havaianas (co se to proboha za posledních 10 let stalo, monopol?)
  8. je tam Sea Life Manly
  9. dá se odtamtud jít na North Head
  10. máme to tam rádi :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku