Zimní novinky

Stále nemáme v novém bydlení připojení k internetu, takže zkusím sepsat aspoň souhrně nějaké novinky a postřehy.
Nové bydlení je fajn - máme parádní výhled na moře, směrem na Sydney Harbour, vidíme Harbour Heads (vjezd do přístavu) a kousek ven na oceán. Okno je přes celý pokoj, takže nebýt toho, že prakticky vůbec tepelně neizoluje, bylo by to dokonalé.
Spolubydlící (opět Slovenka, jak jinak) je celkem v pohodě - furt pracuje, moc se doma nepotkáváme.
Počasí se od posledně celkem změnilo - je pěkná kosa. Až by to člověk nečekal, aspoň ne v Austrálii. Třeba teď ráno (14. června) je venku prý 7C. Aspoň že svítí sluníčko.
Vzkaz pro budoucí generace: nevěřte, že v Austrálii nebudete přes zimu potřebovat teplé oblečení (pokud nebudete bydlet na tropickém severu, teda). V Sydney je to klidně na zimí bundu. Podobně je na tom bydlení - naprostá většina domů i bytů tu nemá topení a je naprosto mizerně tepelně izolovaná (spíš vůbec, všude kolem oken a dveří fouká, okna jsou z jedné vrstvy skla, atd). V létě sice super, ale když je v zimě venku 15C, počítejte, že uvnitř bude stejně!
Vzkaz pro ekology: Australani sice mají hromady keců o ekologii, recyklaci, efektivnosti atd, ale jsou to skutečně jen kecy. Přejdu-li fakt, že tu prakticky každý člověk jezdí v autě s benzínovým 3-4 litrovým motorem (ideálně offroad - což má v Sydney stejný smysl jako třeba v Praze, že), automatickou převodovkou a spotřebou klidně i 18 litrů, a odhlédnu od toho, že i přes stálý nedostatek pitné vody tady tu vodu nerecyklují, přímo se tu plýtvá elektřinou. Mají tu chladno sice jen 3-4 měsíce, ale během nich si všichni doma topí různýma ventilátorama a radiátorkama, které mají naprosto běžně příkon přes 2kW. A samozřejmě to teplo okamžitě utíká ven, jak jsem psal v předchozím odstavci. Vzhledem k tomu, že většina elektřiny se tu vyrábí spalováním uhlí (pokud vím), člověk jen žasne. Vcelku rád bych se na takový běžný australský důmm podíval termokamerou. To by byly barvičky, hádám.

Kromě těhle typicky zimních zážitků máme ještě jeden. Měli jsme tu teď o minulém víkendu pěkný deštík, pršelo asi 3 dny v kuse. Ať mi někdo povídá, že Austrálie je suchá země. V novinách psali něco o třicetileté bouři. Každopádně na spoustě míst v Austrálii byly nebo ještě jsou záplavy, kousek na sever od Sydney nahnala bouře tanker na pláž (ještě je tam zapíchlej a snažejí se ho natáhnout zpátky do vody) a venku na oceáně byly prý hodně velké vlny (jestli si správně pamatuju, prý hodně přes 10m). Dokonce uvnitř sydneyského přístavu se dalo surfovat - normálně je tu voda skoro jak na rybníku. Pro surfaře samozřejmě malé vánoce, pláže plné. Ještě teďka, skoro po týdnu, mají několikametrové vlnky. Kolega z práce je do surfování nadšený, tak koukněte aspoň na jeho fotky, jak to vypadalo (focené na Manly Beach):
http://s205.photobucket.com/albums/bb131/nickdillenbeck/.

Komentáře

  1. tak tenhle článek mě moc nepotěšil! doufám, že až za váma koncem září dorazim, bude už zase slunečno a hlavně teploučko:-) S tim zařizováním si měla svatou pravdu, Gabčo - je to pěknej "voser" (a to sem ještě slušná, přihlédnu-li k tomu, kde všude mě už okradli). V Praze je pěkný vedro ... ale to asi nikoho nezajímá:-) tak zimě zdar!

    OdpovědětVymazat
  2. Cau Miso. Take doufam, ze nam sem privezes lepsi pocasi, protoze ta zima tady je fakt hruza. Kousek od sydney dokonce napadl snih, coz je pro australany samozrejme silny zazitek. Ja uz z toho pochopitelne takovou radost nemam.
    Preji pevne nervy pri zarizovani a bud opravdu rada, ze se sem chystas na jare.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku