Bushwalking 2021

Tohle jsem začal psát v roce 2021 během lockdown v Sydney. Byl to divný rok, kdy jsme vůbec nevytáhli paty z Austrálie a prakticky ani z NSW.

Fotky:



V posledním roce Anča začala dost chodit a můžeme se tedy vydávat na delší tůry (bushwalks). Právě teď nám restrikce příliš nedovolují vzdalovat se od domova, ale i dřív jsme chodili hodně v našem regionu, protože bydlíme mezi dvěma národními parky - Berowra Valley na západ a Ku-ring-gai Chase na východ. 


Berowra Station to Crossland Reserve (Berowra Valley NP)

Srpen. Do Berowra nás dovezla Gabča a šli jsme sami s Ančou. Pochopitelně se zastávkou na hřišti. Bylo to dost z kopce a pohodlná cesta, nějaké schody. a časem i výhledy.
Gábina mezitím odvezla auto na Crossland Reserve a šla nám naproti z druhé strany. Čekali jsme na ní na vyhlídce, kde Google tvrdil, že je od nás asi tak 200m. Akorát nezmínil, že to je tak 100m převýšení, šla to asi půl hodiny. Po sestupu zpátky dolů už to bylo po rovině podél vody.

http://www.wildwalks.com/bushwalking-and-hiking-in-nsw/berowra-valley-regional-park/crosslands-to-naa-badu-lookout-return.html


Berowra Station to Apple Tree Bay (or Bobbin Head)

Tohle jsme chtěli jeden víkend jít, je to cesta z kopce na asi 3-4 hodiny. Ale ukázalo se, že asi kilometr před cílem je zavřená krátká lávka (boardwalk) a je to neprůchodné. Kvůli tomu jsme na poslední chvíli vyrazili na Berowra Station to Crossland Reserve, což je zhruba stejně dlouhá cesta, jen na opačnou stranu od Berowra Station.
Protože mě to zajímalo, o pár týdnů později jsem měl čas a zašel se na ten boardwalk podívat. Je to asi 15 minut chůze z Apple Tree Bay. Boardwalk je na konci srpna 2021 skutečně zavřený, jsou tam všude cedule a natažené pásky. Nosné sloupy jsou dost zrezlé, asi by to mohlo spadnout. Nicméně za odlivu je možné to obejít po kamenech, stačí se podívat na časy přílivu a odlivu a naplánovat si čas.


Bobbin Head to Sphinx Memorial & Sphinx Memorial to Bobbin Head via Cowan Creek (Ku-Ring-Gai Chase NP)

Srpen. Tuhle trasu jsem si prošel nejdřív sám, když jsem měl jeden den volna na odpočinek. Jelikož Gábina a Anča stejnak měli jiný program, dojel jsem na Bobbin Head a udělal celý okruh. 
Začíná se u mariny, je třeba jít podél skály, ne dovnitř podél vody. Po pár stech metrech je rozcestí, buď se dá jít dál rovně podél Cowan Creek anebo zatočit doprava do kopce. To jsem udělal. Trasa byla docela přímočará, jen zpočátku docela příkrá ale jakmile jsem vylezl, byla tam cesta, nejdřív klikatá zig-zag, pak ale rovná. 
Cesta nahoru k soše Sfingy mi zabrala asi 2 hodiny a první půlhodina nebo hodina byl dost ostrý kopec.
Tam jsem pokračoval doleva a dolů zpátky ke Cowan Creek, taková pěšina. Odsud už to byla hezká cesta podél vody zpátky na Bobbin Head.
O den později, v sobotu, jsme tu cestu podél vody prošli všichni tam a zpátky, bez toho kopce nahoru.

Odkazy: 

Flint and Steel track (Ku-Ring-Gai Chase NP)

Září. Sem jsme šli jen náhodou, protože původně naplánovaný Basin Beach Track byl zavřený. Potkali jsme tam nějakého tradičního průvodce a ten nám doporučil pár míst v okolí. Tenhle track je vlevo od West Head Road a je u něj docela velké parkoviště.
Sejít k pláži zabralo jen něco přes 20 minut. Pláž byla super, na krajích kameny na lezení, přijemný písek, jen hrstka lidí na podobném venčení stejně jako my, a nakonec i wallaby, aby to bylo úplně kýčovité.
Anča se tam vykoupala, hrála si ve vyhřátých loužích ve skalách a sbírala klacky. Na zimu dost super.


Galston Gorge to Crossland Reserve (Berowra Valley NP)


Červenec. První velký jednosměrný hike. Zajeli jsme do Galston nakoupit nějakou zeleninu a pak jsem ovezl Gábinu a Anču do Galston Gorge k mostu, vysadil je tam a jel na Crossland Reserve. ten přejezd se nezdá, ale zabral asi 20 minut - je to docela kus cesty.
Vyrazil jsem jim naprosti dost svižně, ale i tak zabralo hodinu, než jsme se potkali. Cesta byla střídavě pohodlná cestička a šplhání přes kameny. Jedna část byla i dost vysoko nad Berowra Creek, ale v jiných místech jsme byli vysloveně u vody. Zpátky na Crossland Reserve nám to zabralo 2.5 hodiny.

http://www.wildwalks.com/bushwalking-and-hiking-in-nsw/berowra-valley-regional-park/galston-gorge-to-mt-kuring-gai.html



Waitara Creek track

Tohle byla jedna z mých běhacích procházek, které jsem dělal jako náhradu za žádné chození do práce, žádný squash a málo jiného pohybu. Současně jsem zkoumal okolí. Doběhl jsem do Normanhurst, našel Waitara Creek a podél něho po trase běžel do Hornsby. Ukázalo se, že je to součást The Great North Walk. Vynořil jsem se u Ginger Meggs Parku v Hornsby. Nebylo to zlé, ale Waitara Creek je dost znečištěný a obecně je to taková městská procházka.


Ku-ring-gai: West Head and Resolute Beach Loop

Srpen, září, říjen. Tahle trasa vede kolem dvou pláží a pár set metrů dlouhá odbočka vede ještě na třetí. Byl to pokud jít trochu za hranice našeho okresu (LGA) a stálo to za to - prakticky nikdo tam nechodil a je to tak hezké, že jsme se tam několikrát vrátili. Cestou se dají vidět wallaby, goanny, water dragons a další zviřátka.

Zaparkovat se dá na West Head Rd, u všech značených tras jsou parkoviště. Tohle je jen kousek před koncem silnice. Cesta je pozvolně klesající a klikatá, hodně pískovce a jde se na sluníčku. To je rozdíl oproti Berowra Valley National Park, kde jsou vysoké gumtree a člověk je pořád ve stínu. Tady to v zimě bylo hodně přijemné. Na pár místech se dá lézt na skály. Hnedka kousek od parkoviště se dá odbočit na Red Hands Cave, kde je pár otisků rukou, prý až 2000 let starých. 

Dojít k Resolute Beach zabere asi hodinu a pak dalších 20 minut směrem pryč od West Head (tj na jih) se dá dojít na Great Mackerel Beach. Ta je o dost větší, jsou tam domy a jezdí tam trajekt z Palm Beach a je tam docela hodně domů. Mají elektřinu, ale ne vodovod nebo tak a příjezd je jen cestou přes národní park, takže se tam autem běžně dostat nedá, většinou jen člunem. Tak tam taky jezdí dost lidí z celého Pittwater zálivu, poněvadž je tam super koupání. Zvlášť za odlivu je voda hrozně mělká a fajn pro děti. Na šnorchlování to není super, ale něco se tam vidět dá. Vždycky jsme se tam na pár hodin zasekli a i uprostřed zimy jsme se tu koupali.

Cestou zpátky podél zálivu je nejdřív už zmíněná Resolute Beach a pak ještě West Head Beach. Obě dost dobré na koupání a na lezení po kamenech.

Na závěr se dojde na West Head. Tam je většinou dost turistů, co přijeli autem. Výhled na Woy Woy, Lion Island, Pittwater, Palm Beach s majákem. Odsud se za 10 minut dá po luxusním chodníku lesem dojít na parkoviště u Resolute Track, kde jsme začali.

Popis trasy: http://www.wildwalks.com/bushwalking-and-hiking-in-nsw/ku-ring-gai-chase-national-park/headland-track-resolute-track.html

Mount Ku-ring-gai track to Berowra Station

Ještě v plánu.

Odkazy:

Berowra to Berowra Waters

Také v plánu. Stejný začátek jako když se jde na Crossland Reserve, jen neodbočit doleva z kopce.

Thornleigh to Hornsby

https://www.walkmyworld.com/posts/thornleigh-to-hornsby-walk

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku