A zase ty Vánoce - Port Macquarie 2021

Stejně jako loni jsme přijali pozvání oslavit Vánoce u našich kamarádů v Port Macquarie. Letos to navíc bylo s velkou změnou, protože si nedávno pořidili nový větší dům s bazénem. Vyrazili jsme na Štědrý den brzo ráno (v 6 hodin) a doufali, že dítě si ještě zdřímne v autě a bude slabší provoz. To první se alespoň na hodinku povedlo. Dálnice bez aut bohužel už moc nebyla. Cestou jsme se ještě zastavili v Bunnings, kde Anča vybrala kolaudační dárek...jakousi kytku, protože krááásně kvetla a sazenici hroznového vína. Doufali jsme, že se pěkně rozroste a Pavel se třeba dá na kvašení. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že se mezitím dal na vaření...piva...těsně vedle.

Cestou bylo pořadné vedro, takže Anča zatáčky v Port Macquarie dost rozdýchávala. Naštěstí bázén vše spravil. Holky v něm strávili celé odpoledne a vzhledem k jeho teplotě, 32 stupňů, byl dost problém je odtamtud dostat. Mezitím jsme se pustili do připravy štědrovečerní večeře. Místo kapra (nedá se moc sehnat) jsem koupila Monk fish. Jirka ji jen rychle obalil a osmažil. Anča po roce zase objevila krevety, které jsme jen rychle osmažili na pánvi. Braborový salát už jen protřebovat finální tečku v podobě vajíčka a majonéza a mohlo se hodovat. Slavnostní stůl jsme připravili na terasa, kde bylo snesitelné teplo a pak jsme se (mluvím jen za dospělé) hrozně přežrali. Ani večerní procházka na osvětléné domky s vánoční výzdobou v okolí moc nepomohla. Nahnat holky do postele byl stejně jako loni nadlidský výkon. Když už byla jedna v ložnici, zbylé dvě se někde courali, tak se šla ta první podívat, co se děje a tak furt dokola. Tuším, že kolem 11 to pomalu všechno ztichlo a Santa mohl konečně přinést dárky, ochutnat cuktoví a vypít všechno mléko, co mu holky připravily. 

Ráno jsem první pohyby zaznemala už kolem šesté. Angie a Amy se zjevně nemohli dočkat. Zato Anča si chrupkala a dárky ji byly ukradené. Kolem sedmé jsem to už vydržela a musela jí vzbudit...jinak by to asi holky nepřežili. Ještě v polospánku si rozbalila svoji Barbie s jednorožcem. Nedalo se ani poznat, jestli má z dárku radost. Dopoledne děti strávili v bazénu. Ice připravovala australský vánoční oběd s thajskou příchutí... krevety, ústřice a steaky. Pavel mezitím stáčel svůj zlatavý mok do lahví. Taková hezká rodinná idylka.



V poledne dorazili ještě jední znamí a opět jsme se přejedli. Tečkou byl tradiční dort jménem Pavlova.


Odpoledne se ukazalo být v duchu záchranné akce, kdy jsme lovili z bazénu poměrně urostou ještěrku Blue tongue Lizard. Vše dobře dopadlo a ještěr byl vypuštěn do volné přírody. Shodou náhod na nás ve stejný okamžik kříčeli sousedé, že máme dát pozor na další ještěrku Goanna, které utíkala z jejich zahrady našim směrem. Navečer jsme se šli aspoň projít na hřiště, ale bylo takové horko, že to děti začali sabotovat a zase to všechno skončilo v bazénu.

Po dvou dnes valení jsme řekli dost a v neděli vyjeli na pláž. Bylo krásně...možná až moc. Jako výstupní bod jsme dali Shelly pláž. Je poměrně mělká a na jednom konci krytá bez vln. Jinak jsem na ni neshledala nic moc zajímavého. Ale my měli už z minula vymyšleno, že odkud projdeme na severní konec Miners pláže. Ta je nehlídaná a jelikož nemá volný přístup od silnice, take dost liduprázdná. V malé zátoce jsme zkusili bodyboard a docela dobře si zaplavali. Byl příliv a furt to tam docela šlo. Vlny byly malé, ale možná za odlivu by to bylo lepší. 

Když jsme po polední dorazili domů, už tam na nás čekal oběd. Thajská polévka. Všem včetně dětí chutnala, což beru jako velký úspěch. Protože holky samozřejmě nebyly dlouho ve vodě, proběhlo samozřejmě opět koupaní v bazénu. Na večeři jsme vymysleli indické takeaway. Našli jsme dokonce tři otevřené indické restaurace v Port Macquarie. Objednali jsme chicken curry pro Pavla, Madras pro kohokoliv a nepálivé butter chicken pro děti. Butter chicken bylo nejslabší. Nákup jídla se neobešel bez nákupu zmrzliny. Anča si vybrala jahodovou a mango a obě byly moc dobré. Den jsme zakončili nočním koupáním v bazénu. V pondělí ráno jsme se rychle sbalili a pospíchali domu, abychom mohli zkontrolovat, jestli Santa nechal víc dárku pod stromečkem u nás. Jinak skoro polovinu cesty propršelo...a to dost vydatně. To už také začíná být tradice.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku