Fotky z cesty po Austrálii (2008)

Někteří z věrných čtenářů si jistě pamatují, že tenhle blog byl původně umístěn úplně jinde (jason.oook.cz) a vypadal jinak. Jelikož jsme původní australský blog nahradili Bloggerem, se starým zmizela i galerie fotek. Nedávno jsem ji vyštrachal a postupně nahrál fotky na Picasu. Abych případným návštěvníkům usnadnil prohlížení, tady je alespoň seznam fotek z cesty kolem půlky Austrálie (nebyli jsme ve WA a TAS) v chronologickém pořadí:

Warner Bros Movie World
Severní pobřeží NSW: start ze Sydney (oblíbené město #1) přes Nelson's Bay, Coff's Harbour, povinnou Byron Bay a nakonec Surfer's Paradise v Queenslandu
Brisbane: první velké město po cestě, Brisbane. Nic moc, ale zpestřili jsme si to návštvou tematického parku Warner Bros Movie World, a také Lone Pine Koala Sanctuary se spoustou koal, klokanů a jiných breberek.
Jižní pobřeží Queenslandu: Noosa, Tin Can Bay s krmením delfínů, Maryborough.
Fraser Island: největší písečný ostrov na světě. A jak jinak se po něm přesouvat, než v Land Cruiseru!

Whitehaven Beach na Whitsunday Island
Whitsundays: plachtění po souostroví Whitsundays. Vyplutí z Airlie Beach, zastávka na několika ostrovech a zvlášť samotný Whitsunday Island se snad nejbělejším pískem z čistého křemíku. I na sluníčku byl písek chladný.
Prostředek Queenslandu: Bundaberg, který dal jméno mému oblíbenému australskému rumu, Agnes Water, Gladstone, Mackay, Bowen, Townsville (oblíbené město #2), Magnetic Island (kecají, magnetický není), vodopády Wallaman Falls, opěvovaná Mission Beach and Mamu Rainforest Canopy walkway.
Queenslandské hlavní město Cairns and "far north" Queensland (vzdálený sever): Mareeba, Granite Gorge, pozorovnání ptakopysků u města Yungaburra, Malanda, Eacham Lake waterfalls, Kuranda, Barron Falls, motýlí útulek. Cairns, Port Douglas, Cape Tribulation, Mossman Gorge, Wonga Beach, Daintree Rainforest.
Great Barrier Reef
Great Barrier Reef (Velký bariérový útes): když jste v severním Queenslandu a jste potápka, nejde nevlézt pod vodu. My si to dali i s kurzem PADI AOWD, dvě mouchy jednou ranou. Rybek nepočítaně, noční ponory se žraloky, prostě žůžo.
Outback Queensland a Northern Territory (Severní teritorium): jízda napříč outbackem z Queenslandu do Nothern Territory, přes města Tennant's Creek, Katherine (oblíbené město #3, ani nevím proč), Daly Waters, Mataranka and Cutta Cutta Cave
Kakadu National Park & Darwin: nejslavnější autralský národní park, a nutno uznat že i jeden z nejpozoruhodnějších. Krokodýli v řece, vy v malém člunu - kdo by to nevzkoušel? Cairn, to je prostě zpomalené město fungující v nepředstavitelném vedru. Já si z něj pamatuju jen to vedro a přechlazené obchoďáky, jinak nic.
Painter Desert
Alice Springs and Macdonnel Ranges: Alice Springs je největší město v "Red Centre" (rudý střed kontinentu) a překvapivě dost živé a vybavené. West and East Macdonnel Ranges jsou národní parky na východ a západ od Alice Springs, docela velká pohoří se značenými stezkami, klokany a tak.
Uluru & Kata Tjuta: nejznámější australský symbol v dost nezvyklé situaci - za deště. Kdo jste viděl téct vodopády z Uluru? K tomu sousední Kata Tjuta, také známá jako The Olgas.
Kings Canyon: Podle mě ještě lepší než Uluru, neskutečně fotogenické místo a naprosto bez turistů.
Coober Pedy and Painted Desert: Coober Pedy je těžařské městečko v outbacku v Jižná Austrálii, a rozhodně jedno z nejzajímavějších míst k vidění. Město v poušti, které ani jako město nevypadá, lidé často bydlí pod zemí, včetně podzemního hotelu, hospody, muzea, atd. Dají se tu levně koupit opály. Painted Desert je barevný kus pouště nedaleko hlavní dálníce, dá se tam dojet i normálním autem.
Víno v South Australia
Adelaide: relaxace v oblíbeném městě #4. Takové poklidné, hezké a přitom je to pořád velké město.
South Australia: Barossa a Tanunda, typická německá vesnice s klobáskami, a všude kolem vinařský region. Tady by se dalo propít času :)
Victoria Southwest: Portland and the Petrified Forest, Port Fairy, Warrnambool. Přímořská městečka, dalo by se tu potápět, nebýt taková zima.
Great Ocean Road: cesta z Queenscliff až do Warrnambool podél scénického pobřeží s podivnými útvary, vyhlídkami a turistickými cedulemi jako "jezděte vlevo". Spousta turistů jistě přiletí do Aus, půjčí auto a jede na tuhle atrakci, a při koukání zapomene, na které straně silnice má s autem být.
Melbourne a Philip Island: Kromě Melbourne, kde jsme už předtím byli, jsme vyrazili na Penguin Island (Tučňáččí ostrov), kde se každý večer z moře vrací davy tučňáků a po pláží se dokolébají do svých hnízd nakrmit prcky a partnery, kteří mezitím hlídali. Bohužel se nesmí fotit, plašilo by je to.
Jižní pobřeží NSW: Narooma, námořní základna HMAS Creswell v Jervis Bay, Nowra, Kiama, Minnamurra, buddhistický chrám Nan Tien ve Wollongongu.
Jervis Bay Whale Watching: když už jsme tam byli a byla sezóna, vyrazili jsme na lodi na moře vyhlížet velryby. Povedlo se, čtyři humpback whales (keporkaci) skákali ostošest.
Royal National Park: druhý nejstarší národní park na světě (po Yellowstone) jen kousek od Sydney. A jak to bývá, abychom se koukli za humna, museli jsme nejdřív ujet téměř 20 tisíc kilometrů.
Posledních několik dnů v Sydney: koukli jsme na pár míst, zaplavali si naposledy v oceánu, a odletěli na Bali.

Komentáře

  1. Ahoj,
    zaujal mě váš blog. Vytváříme nyní jakýsi projekt, kam by se nám hodilo okopírovat pár článků. Jednáme o dlouhodobé spolupráci s Czech and Slovak Association in Western Australia, Inc. a potřebujeme nashromáždit pár článků s osobními zkušenostmi lidí co se odstěhovali do Austrálie. Tím že bychom některé články publikovali a samozřejmě uváděli zdroj, můžeme zvýšit i návštěvnost vašich stránek. Je to začínající projekt, takže bohužel zatím webovky nejsou připravené a nemůžu je tedy ukázat. Pokud máte zájem nebo byste chtěli vědět víc, prosím ozvěte se na poznejsvet@yahoo.com . Simča

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku