Fagan Park


V sobotu prvního září jsme si udělali výlet do Fagan Parku ve čtvrti Galston. Je to od nás kousek a dost to chválí pro návštěvu s dětmi. Navíc jsem byl trochu nemocný, tak jsme nechtěli dělat nic náročného a krátký výlet autem byl ideální.
Musím říct, že jsem nečekal mnoho, ale o to víc jsem byl překvapený. Park je obrovský, je tam několik míst na bbq a velké hřiště pro děti. Jelikož bylo hezky, v parku dost lidí mělo party a děti tam jezdili na kole.
Když se Anča vyhoupala a vyběhala, šli jsme se projít po parku. Jsou tam tematické části nazvané Gardens of Many Nations - africká zahrada, středomořská, čínská, japonská, australská, anglická, holandská, jihoamerická a severoamerická. V každé už něco kvetlo a vypadalo to úchvatně. Některé zahrady měly i stylovou budovu. Australská zahrada byla vtipná - v podstatě jen neudržovaná bush s rozpadlou chatrčí se střechou ze zrezlého vlnitého plechu :)
Uprostřed parku je jezero s ptactvem a vedle ještě několik malých jezírek s lekníny a podobnými věcmi. Voda samozřejmě přitahovala Anču, takže jsme u většiny z nich prošli celý břeh a šťourali ve vodě klackem. U jednoho jezírka si Anča našla asi 20cm ještěrku. Chvíli ji pozorovala a pak ji vyplašila, takže jí ještěrka proběhla pod nohama a někam zalezla.
Když jsme se vrátili na začátek, ještě jsme se zašli podívat do Eco Garden, což je komunitní zahrada se spoustou užitečných stromů, rostlin a zviřátek - třeba kiwi, guava, banáný nebo lokální neštípací včely, které vypadají spíš jako evropské štípací mouchy. Taky je v téhle zahradě pískoviště se spoustou náklaďáků, takže jsme odtamtud nemohli Anču odtáhnout.
Poslední zajímavost je hnedka u vchodu - Netherby Homestead. Jak jsem se dočetl na ceduli, postavil ho Sam Fagan v roce 1900 a kolem založil sad. Jeho potomci darovali celý pozemek i s domem lidem NSW a díky tomu je tu park a dům slouží jako skanzen farmy ze začátku 20 století, včetně vybavení domu a strojů.

Tip na parkování: zaparkovat venku podél silnice zadarmo, nevjíždět dovnitř na placené parkoviště.


Fagan Park

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku