Gossier, destilérka Damoiseau - Guadeloupe

Guadeloupe - destilérka Damoiseau
Destilérka Damoiseau
Ráno jsme šli na wharf pěšky. Jak už jsem psala, zabralo to asi 20 minut. Udělali jsme check-in zavazadel a vyplnili nezbytný formulář k odjezdu. Před nástupem na ferry nás ještě čekalo zaplacení odjezdové daně (2x 59 XCD) a bezpečnostní kontrola příručních zavazadel, která zahrnovala i to, že jsme koupenou lahev rumu museli odnést do odbavených batohů. Už jich tam byla hromada, ale naštěstí to proběhlo bez problémů. Před vyplutím jsem si ještě šlehla nezbytný kinedryl, poslechli jsme si poslední hlášení, kterému jsme rozuměli, tzn. v anličtině a vypluli směr Guadeloupe. Na palubě tentokrát nebylo moc lidí a dokonce nám pustili na obrazovku Star Wars…bohužel ve francouzštině a bez titulků. To už byla taková předzvěst, že jiný jazyk do konce dovolené neuslyšíme.

V Pointe-a-Pitre jim odbavování moc rychle nešlo, proto jsme si museli vystát pěknou frontu a pak hned zamířili na parkoviště u přístavu, kde jsme si chtěli půjčit na poslední den auto. Nic jiného nám ani nezbývalo, protože v zemi, kde ignorují kohokoliv, kdo nemluví francouzsky, bychom se bez auta asi daleko nedostali. Vybrali jsme jedinou otevřenou půjčovnu Magaloc. Slečna z nás nebyla úplně nadšená, ale i když neřekla ani slovo anglicky, nějak jsme se domluvili na půjčení (Ford Káčko, 39 euro na den) a odvozu na letiště za 20 euro. Na poslední den jsme vybrali město Gossier, asi 8 km od Pointe-a-Pitre. Je to turistické centrum plné hotelů, restaurací a žlutobílých pláží, takže nebyl problém najít ubytování v hotelu Formule. Sice nás v recepci překvapil asi desetiletý kluk, který mluvil pouze francouzsky, ale i tak s otcem na telefonu bravurně zvládl naši objednávku a my dostali pokoj (malý, ale čistý za 54 euro). Jelikož se jednalo o náš poslední den, tak jsme nelenili, hodili batohy do pokoje a vyjeli hned na sever Grande Terre s cílem najít destilérku Damoiseau. Cestou jsme neodolali a zastavili se vykoupat na pláži St. Anne a pak pokračovali k městu Le Moule. Trochu jsme bloudili, ale destilérku jsme nakonec našli (otevřeno do 17:30 hod.). Nikdo v okolí nebyl, tak jsme si ji na vlastní pěst prošmejdili. Objevili jsme v ní dokonce nějaké stroje vyrobené ve Škodovce.

pláže Gossier
pláže Gossier 
Večer jsme strávili v Gossier. Zašli jsme na poslední dovolenkovou večeři v podobě humra pro mě a ryby  upravené na místní způsob pro Jirku. Samozřejmě jsme to neopomněli zakončit rumem (cena večer celkem 57 euro). Další ráno už jsme jen trochu prošli město a pláž. Ta se táhne v podstatě podél celého Gossieru, takže pokud někdo hledá dobré ubytování s jednoduchým přístupem na krásnou písčitou pláž, tak tohle by mohlo být to pravé místo. I v brzkých ranních hodinách se tu potloukalo dost lidí…asi převážně turistů. Jelikož jsme kolem poledne už potřebovali být v půjčovně, nic moc speciálního kromě snídaně jsme neuskutečnili a pomalu se začali přesouvat zpět do Pointe-a-Pitre. V půjčovně jsme vrátili auto a nechali se odvézt na letiště. Cesta zpět byla bez problémů. Akorát letadlo plné důchodců v kombinaci s občasnými turbulencemi mi prakticky znemožnilo využít záchody, ale jinak proběhlo vše v normálu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku