Mareeba, Granite Gorge, Yungaburra a ptakopyskové, Malanda, Eachan Lake a spouta vodopádů

Než jsme se ráno vyhrabali z postele, náš poloprázdný kemp byl už úplně prázdný. Doplnili jsme tedy vodu a vyrazili na jih. Nejprve jsme se přeplavili před Daintree river a pak už si to zamířili do vnitrozemí. První zastávku jsme si dali v městě Mareeba. Po rychlé procházce a zjištění, že krom pár obchůdků s rychlým občerstvením tu nic jiného není, zasytili jsme v jednom z nich své žaludky a vydali se ke místu zvaném Granite Gorge. Cestou jsme přece jen narazili na něco zajímavého a to pražírnu kávy jménem Coffee Works. Byli jsme trošku líní dát za prohlídku s ochutnávkou 20 dolarů a raději jsme si velmi podrobně prohlédli přilehlý obchod, nakoupili zásoby kávy a vyzkoušeli něco málo v kavárně. Odtud už nás cesta vedla ke zmíněné soutěsce. Zaplatili jsme poplatek a vydali se po kamenité cestě na průzkum. Nejprve se na nás vrhlo asi 10 walabby (rock wallaby), ale když zjistili, že fakt nemáme nic k jídlu, zase se stáhli zpátky do chládku. Na základě informací, že tato řeka neukrývá žádné krokodýly, vedly naše kroky k místu ke koupání, kde jsme vyplašili několik želv. Pak jsme se vypravili přes velké balvany podél řeky až k malému vodopádu, kde jsme opět nepohrdli studenou vodou na osvěžení. Zpátky jsme se vrátili kolem 4 a i když byla v tomto místě i možnost kempování, přesunuli jsme se ještě kousek na jih do města Malanda.



Kemp byl hned vedle vodopádu s koupalištěm, ale pro večer jsme dali přednost pozorovaní ptakopysků v nedalekém městě Yungaburra. Tohle místo je pozorovaním těchto unikátních a velmi plachých tvorů docela proslavené. Dokonce tu vybudovali pozorovací rampu, ale my raději sešli dolů a vydali se proti proudu dál od davu. Na jednom výběžku jsme rozhrnuli houští a byl tam. Plaval si kousek pod hladinou a za chvilku byl v tahu. Pak se oběvil ještě jeden a pak ještě jeden, ale ten byl důmyslně ukryt v porostu u břehu. Jelikož se začalo stmívat, nechali jsme další pozorovaní na následující den ráno.
Díky naší lednici a nákupu zásob v Mareebě jsme večer dělali BBQ...kuřecí maso a špízy. Kemp byl opět poloprazdný, takže nás při grilovaní obtěžovala jen žába, která se naší přítomností nenechala vůbec rušit.

(P)otrava
Časné vstávání, a rychlá cesta zpět do Yungaburry, kde jsme byli i předchozí den. Cestou jsme se zastavili u Curtain fig tree, což je takový podivně vyrostlý strom. Normálně tenhle fig tree roste tak, že se semínko uchytí na jiném stromě, po něm šplhá a omotává ho svými kořeny, až ten hostitelský strom zahubí a samotný fig tree zůstane často dutý. Tenhle měl ještě takovou kliku, že hostitelský strom napůl spadnul, takže kmen fig tree je nakloněný a jeho kořeny visí dolů jako koberec - odtud to jméno. Gabča někde vyčetla, že je kolem 500 let starý.
Hned poté jsme dorazili do Yungaburry. Povedlo se, byli jsme tam mezi prvními a po cca půlhodince strávené téměř nehnutě u potoka Peterson Creek jsme viděli dovádět dohromady asi tři ptakopysky (platypus). Spokojeni jsme ještě prošli celou Yungaburru, kterou jsme shledali jako celkem roztomilé městečko plné hotýlků.
Odtud jsme jeli k jednomu ze dvou vulkanických jezer (jezero vulkanického původu samozřejmě není, jen ta díra, ve které je), Lake Eacham. Je tam čistá voda, a kdyby nepršelo a nebyla zima, asi by bylo i super ke koupání. My jsme namísto koupání posnídali - míchaná vajíčka. Osudová, dalo by se říct, ač v tu chvíli jsme to ještě nevěděli. Po snídani jsme obešli tříkilometrový okruh kolem jezera - pěkné, ale dech to nevyrazí.
Další zastávka Atherton. Ano, i tam jsme projížděli předchozí den. Nějak jsme tuhle cestu naplánovali trochu smyčkovitě. V Athertonu mělo být pár atrakcí, z nichž se nám podle jména líbily Crystal Caves. Na informacích jsme se ale dozvěděli, že jde o jeskyně zhotovené člověkem, a u vchodu do jeskyní samotných (uprostřed města) jsme zjistili, že jde v podstatě o obchod s výstavou blyštivých krystalů. Nakonec jsme to zavrhli a po nákupu v místním supermarketu Iga jsme pokračovali v cestě. Ta nás dovedla nejprve do městečka Millaa Millaa a k přilehlým vodopádům Millaa Millaa Falls, Ellinjaa Falls a Zillie Falls, pak do Henrietta Creek Camping area, a pak znovu do Millaa Millaa. Na vysvětlenou - Gabče se už v Athretonu začalo postupně dělat zle, ale jeli jsme dál. Původní plán byl zakempovat v Henrietta Creek, ale když jsme tam dorazili, zjistili jsme, že nejde o kemp, ale jen místo se provizorními záchody (původní shořely a nové ještě nejsou postavené). Za daných podmínek - prší a jednomu ze členů posádky je blbě, jsme se rozhodli pro plán B, což bylo vrátit se do normálního kempu v Millaa Millaa.
Toho jsme nakonec vůbec nelitovali, protože kolem půl osmé večer se udělalo nevolno i mě. A ne jednou, v půl desáté znovu. Gabča nemilosrdně obvinila vajíčka z naší snídaně. Šťastně jsme to ale zaspali a noc přečkali bez dalších obtíží.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku